Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heb je recht op een (gratis) contra-expert bij schade aan je auto?

Vraag gesteld door Arwen op 7 mei 2015

Graag zou ik willen weten of ik recht heb op een gratis second opinion bij schade aan mijn auto.

Ik ben van achter aangereden, de tegenpartij erkent aansprakelijkheid. Nou is een schade-expert van de verzekeraar van die auto langs geweest, maar die handelt natuurlijk absoluut niet in mijn belang. De verzekeraar zegt dat ik wel een contra-expert mag inschakelen, maar dat ik zelf die kosten moet betalen tenzij de uitkomst is dat de contra-expert met een andere bevinding komt. Ik weet dat dat bv niet geldt bij inboedelverzekeringen, anders dan ook die verzekeraars beweren overigens. Je hebt dan wel degelijk recht op een gratis second opinion ongeacht de uitkomst.

De verzekeraar laat mij ook 75% van de kosten voor het vervangend vervoer betalen voor de dag waarop mijn auto beschikbaar moest zijn voor de beoordeling van de schade door hun schade-expert. Is het normaal dat ik 25% zelf moet betalen? Ik ben buiten mijn schuld om aangereden, het kost mij al vreselijk veel geld en nou moet ik ook nog betalen om naar mijn werk te kunnen gaan, alleen omdat zij die auto de hele dag tot hun beschikking willen hebben.

En kan ik de kosten van het maken van de schade-offerte door mijn garage declareren bij die verzekeraar? Ook daarvoor geldt dat ik dat heb moeten doen, omdat ik door een verzekerde van hun ben aangereden.

Bij voorbaat dank voor het antwoorden! Mvg, Arwen

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U bent aangereden en wordt nu geconfronteerd met allerlei kosten. Er heeft een expertise plaatsgevonden maar u zou graag zelf een expert inschakelen. Deze kosten komen inderdaad in eerste instantie voor eigen rekening. Als uit deze expertise echter blijkt dat u gelijk heeft en de schade anders uitvalt dan kunt u deze kosten verhalen op de tegenpartij. U heeft dan immers de kosten moeten maken om uw gelijk te halen en uw schade te verhalen. Komt uw expert niet tot een ander bedrag dan de expert die de tegenpartij heeft ingeschakeld, dan blijven de kosten voor uw rekening.

Voor wat betreft de kosten van vervangend vervoer is het inderdaad zo dat u alleen kosten kunt verhalen die u zonder de aanrijding niet zou hebben gehad. De 25% waar de verzekering op doelt zijn de kosten die u met uw eigen auto in geval van gebruik ook zou hebben, denk aan afschrijving, slijtage, onderhoud enz. Om niet elke keer te hoeven aantonen welk bedrag wel of niet verhaalbaar is dit vaste percentage vastgesteld.

Voor meer informatie verwijs ik u naar onze website: http://www.anwb.nl/rechtshulp/aanrijding-en-dan/blikschade