Wat is de procedure bij twijfel over rijgeschiktheid?
Vraag gesteld door oudtomaat op 7 augustus 2018
Situatie:
Stel een bestuurder verliest kort het bewustzijn op de snelweg - is een paar seconden kwijt - en 'komt weer bij' doordat hij schrikt van het geluid van een wiel in de berm. Dat is schrikken maar de bestuurder weet de auto veilig tot stilstand te brengen. Na enige tijd gaat het weer en de persoon rijdt verder.
Vraag:
Wat zou je in zo'n situatie eigenlijk moeten doen? Mag je doorrijden als je denkt dat het wel gaat? Of zou je hulpdiensten moeten bellen? Of zelfs Rijkswaterstaat als beheerder van de weg?
En wat zou je bij thuiskomst moeten doen? Vertrouwen op het eigen gevoel ('het was vast de warmte')? Toch naar een dokter om te laten onderzoeken en afwachten wat deze uit zichzelf over het autorijden zegt? Of uit eigen initiatief contact opnemen met het CBR? En hoe werkt dat laatste dan als je eigenlijk het idee hebt dat het wel meevalt en je wel goed kan rijden (het ging en gaat immers altijd goed op dat incident na)? Het CBR stelt immers dat 'als je twijfelt over rijvaardigheid' je pas contact hoeft op te nemen.
Antwoord van Henny
ANWB ExpertU vraagt zich af wat de procedure is bij twijfel over rijgeschiktheid. In de situatie die u beschrijft gaat het om een bestuurder die eenmalig korte tijd het bewustzijn is verloren op de snelweg en na enige tijd weer door heeft kunnen rijden.
Het is begrijpelijk dat de bestuurder over dit incident flink geschrokken is en dat hij blij is dat het goed is afgelopen.Het is aan de bestuurder of eventueel de omstanders om, als zo’n gebeurtenis zich voordoet, te beslissen of er hulp moet worden gevraagd.
Medisch onderzoek
Het lijkt mij wel raadzaam om dit incident met de huisarts te bespreken. De huisarts kan ook beoordelen of het nodig is om een onderzoek te starten of de bestuurder nog gezond genoeg is om veilig te kunnen rijden.
CBR
Ik raad af om op eigen initiatief contact op te nemen met het CBR als de bestuurder het idee heeft dat het een eenmalige gebeurtenis blijkt te zijn.
Het CBR kan op aanvraag een onderzoek instellen naar de rijgeschiktheid. Dit betekent dat iemand lichamelijk en geestelijk in staat is te rijden. Dit onderzoek gebeurt voornamelijk bij een langdurige lichamelijke of psychische aandoening. Het CBR geeft hierover meer informatie.
Wet
In de wet staat dat u geen gevaar op de weg mag veroorzaken of het verkeer mag hinderen. Dit is geregeld in artikel 5 van de Wegenverkeerswet.
Er is geen wettelijke bepaling waarin precies wordt aangegeven met welke aandoening iemand wél of niet een motorvoertuig mag besturen.
Uiteindelijk is de bestuurder zelf verantwoordelijk om te beoordelen of het veilig is om verder te rijden. De kern is dat u veilig en verantwoord kunt rijden.
Deel deze pagina