Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrangskruising bord B17 haaientanden

Vraag gesteld door KorenaarHsluis op 12 april 2018

Bij een voorrangskruising die met het verkeersbord B17 wordt aangegeven staan er ook haaientanden op het wegdek. Wat is de wettelijke kracht van deze haaientanden. Ik stel deze vraag om dat in mijn gemeente op diverse locaties de haaientanden niet aanwezig zijn of versleten. Bij een verzoek aan de gemeente om deze (opnieuw) aan te brengen krijg ik het antwoord dat dit 1 keer per jaar gebeurd en het dan soms enige maanden duurt voor deze weer worden aangebracht. Dit was enige maanden gelden ook het geval bij een onoverzichtelijke (drukke) kruising. In het geval van een ongeluk (aanrijding) is de gemeente dan ook aansprakelijk als de haaientanden bij dit voorval voor ca 90% verdwenen zijn. ?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de status van haaientanden op de weg.

Haaientanden zijn verkeerstekens die de voorrangssituatie ter plekke aangeven. De wet geeft aan: Verkeerstekens gaan boven verkeersregels, voor zover deze regels onverenigbaar zijn met deze tekens.

Verkeerstekens die voorrang regelen gaan boven regels, zoals bijvoorbeeld de regel "rechts gaat voor". Het is dus van belang dat deze tekens goed zichtbaar zijn. Ontstaat er een gevaarlijke situatie als gevolg van het feit dat de haaientanden niet meer zichtbaar zijn, dan is het zaak dit te melden bij de wegbeheerder. Wordt de voorrang , naast de haaientanden, ook geregeld door een goed zichtbaar verkeersbord, dan kan het zijn dat de situatie ook zonder haaientanden voldoende duidelijk is.