Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kan ik de reparatie nog verhalen op de verkoper

Vraag gesteld door schokker op 29 januari 2016

2 weken geleden audi a6 gekocht uit 2006. Ziet uit als nieuw en kmstand 98.000 prijs 9999 euro. Na drie dagen wil niet meer starten. Reparatie nieuwe stuurkolommodule inclusief nieuwe stuurkolom. Kosten bijna 2000 euro. Gekocht bij klein garagebedrijf waar ik de auto niet laat maken. Kan ik nog kosten verhalen op de verkoper. Heb geen garantie getekend. Heb ik nog rechten als koper??? Wie helpt mij???

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een tweedehands Audi A6 uit 2006 gekocht voor 9999 euro. Na drie dagen startte de auto niet meer. Reparatie kost 2000 euro. U vraagt of u de kosten op de verkoper kunt verhalen. 

Conformiteit

Als er geen sprake is van (Bovag)garantie, heeft u als consument nog wel rechten die volgen uit de wet. Hierin wordt aangegeven dat u redelijke verwachtingen mag hebben van hetgeen u koopt. Deze verwachtingen hangen dan weer af van onder andere de leeftijd van uw auto, de kilometerstand en het gebrek zelf. Bij gebreken die opkomen in de eerste zes maanden na de koop wordt aangenomen dat deze bij de aankoop aanwezig waren, tenzij de verkoper het tegendeel kan aantonen. Van een auto met deze koopprijs hoeft u niet te verwachten dat een dergelijk gebrek na 3 dagen speelt. 

Reparatie

Voor herstel moet u de verkoper aanspreken en deze in eerste instantie in de gelegenheid stellen het gebrek kosteloos te herstellen. Als de verkoper weigert de reparatie uit te voeren, dan is het mogelijk de reparatie ergens anders uit te laten voeren en de kosten te verhalen op de verkoper.  Volgens de wet heeft u de volgende opties:

  • nalevering van ontbrekende onderdelen
  • reparatie of vervanging van de auto

Leidt dit niet tot een oplossing, dan kiest u voor:

  • prijsvermindering
  • herstel door een derde, waarbij u de kosten kunt verhalen op de verkoper
  • ontbinding van de koopovereenkomst

Specialist

Als de verkoper de reparatie niet kan uitvoeren, dan is het wellicht een optie de stuurkolom te laten repareren bij een specialist zoals Aetech. Dit kan veel schelen in de kosten. Ik raad u aan hierover met de verkoper in gesprek te treden en eventuele afspraken op papier te zetten. 

U kunt gebruik maken van ons stappenplan.