Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik aansprakelijk gesteld worden voor een verborgen gebrek?

Vraag gesteld door Wiebigje op 18 oktober 2018

Nieuwe auto (Seat) gekocht, oude auto (Audi) ingeruild op basis van dertien foto's. Nu wordt mij na ruim 2,5 week door de dealer per email verweten een gebrek niet kenbaar te hebben gemaakt. Ze eisen de helft van de kosten, iets van € 2500 en mogelijk meer. Ik ben mij nergens van bewust. De dealer heeft geen testrit gemaakt terwijl daar volop gelegenheid voor was. Op de dag van inruil zou de verkoper de auto naar de Audidealer rijden. Ik heb daar toen ook niets over gehoord. Ik heb teruggeschreven de problemen niet te herkennen en geen enkele aansprakelijkheid te zullen aanvaarden. Gisteren is getracht mij een aangetekende brief met ontvangstbevestiging te overhandigen, ik was echter niet thuis. Brief zal vandaag weer aangeboden worden. Wat kan ik doen? Kan ik zomaar aansprakelijk gesteld worden.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht en daarbij uw eigen auto ingeruild. Nu wordt u aangesproken door de garage omdat uw ingeruilde auto een gebrek zou hebben. U wist hier niets van. U vraagt wat u nu kunt doen.

Als u als particulier uw auto inruilt dan moet u aan de garage vertellen wat u weet van uw auto. Heeft u wel problemen gemerkt, dan had u dit moeten aangeven.
De verkoper kan u aanspreken voor zaken waarvan duidelijk is dat u dit geweten moet hebben. Wist u niets van dit gebrek, dan kunt u dat ook zo aan de verkoper laten weten. Het risico voor dit probleem ligt dan bij de garage. De garage had voor u de auto inruilde de auto ook kunnen onderzoeken.
Als u een aangetekende brief ontvangt, reageert u dan ook schriftelijk. Geef daarbij aan dat u de auto heeft ingeruild zonder dat u op de hoogte was van dit probleem. Bovendien is de auto al twee weken geleden ingeruild. Het zou ook kunnen dat dit probleem toe nog niet aanwezig was. U weet natuurlijk niet wat er in de tussentijd met de auto is gebeurd.