Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Huurfiets gestolen, wie is aansprakelijk?

Vraag gesteld door basvandenberg op 25 september 2015

Ik heb onlangs in belgie een mountainbike gehuurd. Ik heb betaald en een bonnetje gekregen, maar geen huurcontract getekend. Ik heb geen huurvoorwaarden ontvangen. Ik heb niet aangeboden gekregen extra risico's als diefstal af te kopen. Ik heb geen fietsslot meegekregen bij de fiets. Tijdens een korte pauze is de fiets gestolen. De verhuurder is niet verzekerd voor diefstal buiten hun terrein en verhalen de kosten voor een nieuwe fiets op mij. Wat zijn in dit geval mijn rechten en plichten? Ik ben namelijk van mening dat zij ook in gebreke zijn.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Onlangs heeft u een fiets gehuurd in België, welke tijdens de huur gestolen is. U vraagt ons nu wie hiervoor aansprakelijk is.

In beginsel dient u een gehuurde fiets in dezelfde staat in te leveren zoals deze u geleverd is.

Nu de fiets tijdens de huurperiode gestolen is, dient zich de vraag aan wie hiervoor en voor welk gedeelte aansprakelijk is. U zou op internet kunnen nagaan wat de verhuurder hierover in zijn algemene voorwaarden heeft opgenomen.

Indien de algemene voorwaarden niet hierin voorziet, vrees ik dat u de verhuurder schadeloos dient te stellen, daar u niet als een 'goed huisvader betaamt' zorg heeft gedragen om diefstal te voorkomen. Zeker nu u wist dat de fiets zonder slot aan u was verhuurd.

Indien u met de verhuurder niet overeenstemming komt kunt u:

- uw rechtsbijstandverzekering inschakelen;
- zich wenden tot het ECC (Europees Consumenten Centrum).