Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Huis bij auto in het buitenland

Vraag gesteld door detijger op 18 december 2017

Ik heb een appartement in Spanje. Nu wil ik daar een auto bij zetten. Nu lees ik dat je de auto op kenteken van het land waar je 'regulier' woont moet zetten. Dat is voor mij dus Nederland.

Een auto met Nederlands kenteken kan ik in Spanje niet APK laten keuren. En ik kan hem niet in Nederland verzekeren (want de auto is meer dan 180 dagen in Spanje) en ook niet in Spanje verzekeren, want de auto heeft een Nederlands kenteken.

Hoe is dit nu op te lossen? En in hoeverre is er Europese regelgeving? Het land, waar de dienst wordt verricht, mag toch helemaal niet meer uitmaken?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U bezit een vakantiehuis in Spanje. U vraagt zich af of het mogelijk is in Spanje een auto op Spaans kenteken te kopen, ondanks dat uw hoofdverblijf in Nederland is.

Wanneer u een (tweede) huis in Spanje heeft (ingeschreven staat in de gemeentelijke basisadministratie en over een NIE-nummer beschikt) dan is het mogelijk een auto in Spanje aan te schaffen en te laten registreren in het Spaanse voertuigenreglement.

Beperkingen in Nederland
Het is echter niet toegestaan om met een Spaans gekentekende auto in Nederland te rijden (ter voorkoming van ontwijking BPM en Wegenbelasting). Uitzondering; per kalenderjaar mag - na aanmelding website Belastingdienst - de auto gedurende twee weken (aaneengesloten) zich in Nederland bevinden.

APK in Spanje
Overigens is het wel degelijk mogelijk een auto op Nederlands kenteken in Spanje APK te keuren. Ook in België is dit mogelijk.

 


***

 

 

 

Reactie van detijger:

 

 

Ik zou mijn auto best wel op Nederlands kenteken willen laten. De rompslomp van het importeren is niet gering.
APK keuren in Spanje... helaas alleen op het vaste land, lees ik. Op de Canarische eilanden niet. Bovendien wil mijn verzekeraar (Centraal Beheer) de auto niet verzekeren wanneer deze langer dan 180 dagen in het buitenland is.
Dus dan toch maar importeren...