Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete Oostenrijk luchtverontreiniging

Vraag gesteld door BramR op 23 maart 2015

Beste heer/mevrouw,

Onlangs kreeg ik een schrijven vanuit Oostenrijk waarin ze vroegen wie er in augustus in mijn auto reed. Dit was ik overigens gewoon zelf tijdens mijn zomervakantie. Ik ben daar blijkbaar geflitst (117 km/h waar ik 100 mocht).

Nu zie ik op internet soms onheilspellende berichten staan over boetes in zgn. milieuzones (de snelweg waar ik op reed lijkt zo'n zone helaas).

Op jullie website zie ik dat dit maar liefst een boete van EUR 2.180,- betekent?
http://www.anwb.nl/bestemmingen/landeninformatie/vakantie/bestemmingIndex.html?btiId=BTI_9&themaId=BEST_P_95

Op andere sites lees ik dat de boete wel wat hoger ligt dan een reguliere boete, echter is dit verschil slechts enkele tientjes.

Wat is de achtergrond van het bedrag van EUR 2180,-? Is dat een maximaal bedrag, of geldt dit voor iedere snelheidsovertreding? Op dezelfde website staat bij reguliere snelheidsovertredingen nl. wel een tabel met differentiaties bij verschillende snelheden.

Hopelijk kunnen jullie me geruststellen!

Dank alvast!

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Afhankelijk van een (te verwachte)overschrijding van de maximale hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht, stelt de Oostenrijkse overheid - op grond van de issionsschutzgesetz-Luft (IG-Luft) - een snelheidsbeperking in.

Op een aantal snelwegen zal dan een snelheidsbeperking van 100 km/u gelden, de
normale maximum snelheid is in Oostenrijk 130km/u. Wordt in zo’n geval de toegestane snelheid overschreden, dan is dit geen verkeersovertreding, maar een milieudelict. De boete is dan bijna drie keer zo hoog als die van een ‘normale’ overtreding.

Nagenoeg bereiken ons geen signalen, waaruit blijkt, dat er op grote schaal dergelijke forse boetes worden opgelegd. De door u aangehaalde forse boete van € 2.180,- wordt louter opgelegd aan personen, die de maximaal toegestane snelheid - in een dergelijke zone - buitensporig overschrijden, waarbij de overige verkeersdeelnemers ernstig in gevaar worden gebracht.

Al bij hoop ik u met dit antwoord, toch enigszins gerust te hebben gesteld.