Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid vekeersregelaar bij ongeluk na afgeven signaal

Vraag gesteld door Kaj89 op 20 februari 2018

Vraag: Is een verkeersregelaar aansprakelijk voor die schade die ik geleden heb na het opvolgen van een teken die door hem gegeven is?

Situatie
Het gebeurde toen ik bij de stoplichten aankwam (twee banen; een voor linksaf te slaan en een om rechtdoor te rijden) en linksaf wilde slaan. Ik zag dat een verkeersregelaar de afslag om linksaf te slaan aan het afzetten was met pionnen. Hij had deze nog niet volledig afgezet en er stond nog een auto op die linkerbaan bij het stoplicht. De verkeersregelaar signaleerde met zijn arm dat ik door moest rijden. Dit stoplicht (voor rechtdoor) stond ten tijden van signaal op rood. Toen ik doorreed stak er op dat moment een auto over die ik aan de rechter voorkant raakte. Op het kruispunt stond nog een andere verkeersregelaar de weg af te zetten ten tijden van het ongeluk. Het is niet bekend of dat deze een signaal heeft gegeven aan de persoon die ik aangereden heb.

Er zijn twee getuigen die het bovenstaande verhaal kunnen bevestigen. Dit is mijn vriendin die naast mij zat en een onafhankelijke derde. Beide hebben een getuigenverklaring afgegeven.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft schade na het opvolgen van een aanwijzing van een verkeersregelaar. U wilt uw schade verhalen.

Een aanwijzing gaat boven een verkeerteken. Als de verkeersregelaar aangeeft dat u door moet rijden, dan mag u dus door rood rijden. Wel is het natuurlijk zaak om ook zelf op te blijven letten.

Om uw schade te verhalen zult u moeten bewijzen dat de verkeersregelaar een fout heeft gemaakt waardoor uw schade is ontstaan. U heeft hiervoor getuigen. Deze kunnen uw verhaal bevestigen.

Kunt u aantonen dat de schade een direct gevolg is van de aanwijzing, dan kunt u de verkeersregelaar aansprakelijk stellen. De verkeersregalaar handelt in opdracht, bijvoorbeeld van de Gemeente of een aannemer. De opdrachtgever is verantwoordelijk en zal voor mogelijke schade zijn verzekerd.

Meer informatie oververkeersregelaars en het verhalen van schade na een aanrijding vindt u op onze website.