Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding tegen openstaande deur

Vraag gesteld door Mark Helt op 3 april 2018

Bij een eenrichtingsstraat in het centrum van Rotterdam stond mijn auto geparkeerd in een parkeerhaven langs de weg. Ik moest wat uitladen en mijn achterklep stond open en mijn linker achterdeur voor een kwart. Op de rijbaan was file en het verkeer reed stapvoets. Een vrachtwagen wilde langs de rij auto's parkeren en reed te dicht langs mijn openstaande deur die al ca. 5 minuten zo openstond. Op de foto's is ook te zien dat de rijlijn van de vrachtwagen naar rechts is. Aan de kant van de auto ca. 20 cm en aan de andere kant ruim een meter ruimte.
4 getuigen die het gezien hebben. Het was overdag en het zicht was goed. Geen regen.
Ik ben all-risk verzekerd, dus het gaat mij niet om de kosten maar wel om de schadevrije jaren.
Ik overweeg de uitspraak van de verzekeraar aan te vechten, maar vraag mij af wat de kansen hier zijn en wat de wet of jurisprudentie hierover zegt.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Uw vraag is in behandeling genomen.***

Reactie van Michiel Claesen:

U vraagt zich af wie er aansprakelijk is voor de schade, ontstaan na een aanrijding, waarbij de wederpartij tegen - de gedeeltelijk openstaande - achterportier van de auto is aangereden.

Onderstaand treft u de enige uitspraak die ik heb kunnen vinden ter zake aanrijding met openstaande portier.


Kantonrechter Rotterdam
1 oktober 1999
[1999-10-01/VR_10501]
Auto rijdt tegen geopende portier van auto die aan andere zijde in berm staat geparkeerd. Relevant gedeelte vrije doorgang belemmerd. Rijdende automobilist ook schuld: niet zo veel mogelijk rechts en onvoldoende oplettendheid.
De aanrijding heeft plaatsgevonden op relatief smalle weg. Portier van geparkeerde auto stond geheel open en niet is gebleken dat de straatverlichting deze auto deugdelijk verlichtte. Door toedoen van automobilist geparkeerde auto is gevaarlijke situatie gecreëerd, ook al moet niet uitgesloten worden geacht dat bij zoveel mogelijk rechts rijden van passerende auto, er geen problemen zouden zijn gerezen. Parkeer-automobilist had er rekening mee moeten houden dat tegemoetkomend verkeer niet volledig rechts zou rijden. Aanrijding is schuld van parkeer-automobilist, maar passeer-automobilist treft ook schuld. Deze heeft niet zoveel mogelijk recht gereden en met meer oplettendheid zou hij iets van de bijzondere situatie hebben kunnen waarnemen en zijn verkeersgedrag daaraan hebben kunnen aanpassen.

Kunt u mij berichten voor welk percentage u aansprakelijk bent gesteld, alsmede de grondslag hiervoor.