Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

wegbeheerder aansprakelijkstellen sterretje in voorruit

Vraag gesteld door Cely op 25 december 2017

Gisteren reden wij over de A15 richting Dordrecht. Bij het invoegen op de snelweg viel ons al op dat er flinke lelijke stukken in de weg zitten.
Toen een auto die ons had ingehaald en weer voor ons ging rijden, sloeg daardoor een steen tegen onze ruit aan, wat ook gelijk een flinke ster veroorzaakte.
Kan ik hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een sterretje in uw ruit door een opspattende steen op het wegdek. U vraagt of u de wegbeheerder hiervoor kunt aanspreken.

De wegbeheerder is aansprakelijk voor gebreken aan de weg die bij normaal weggedrag een gevaar en een risico op schade opleveren voor de weggebruiker.

De wegbeheerder is niet aansprakelijk als hij de schade niet kon voorkomen. Bijvoorbeeld omdat de wegbeheerder daar in redelijkheid nog geen tijd voor heeft gehad.

De wegbeheerder is niet aansprakelijk als er onvoldoende geld of middelen zijn om nog meer onderhoud te plegen of te controleren. Als er bekend is dat er een gevaarlijke situatie is, dan moet daar wel voldoende voor gewaarschuwd worden.

Tot slot is de wegbeheerder niet (of gedeeltelijk) aansprakelijk als hij kan bewijzen dat het ongeluk is te wijten aan het weggedrag van het slachtoffer.


In uw geval is het lastig. U zult aan moeten tonen dat er sprake was van een gebrek aan de weg dat al enige tijd bekend is bij de gemeente en gevaarlijk is voor het verkeer. Steentjes op de weg is niet altijd een gebrek. Een gat in de weg is dat vaak wel. Ook zult u moeten kunnen bewijzen dat de schade op dat moment en door de betreffende steen is veroorzaakt. Daar zijn bijvoorbeeld getuigen voor nodig.

Op onze website vindt u meer informatie over de aansprakelijkheid van de wegbeheerder en een modelbrief die u kunt gebruiken om de wegbeheerder aan te spreken.