Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de kosten van een boete indien er met een camper wordt gereden die te zwaar is tov de gegevens op het kentenbewijs

Vraag gesteld door Nico de Graaf op 15 juni 2015

Wij hebben een camper gehuurd, die later bleek ongeveer 10 % zwaarder was dan het toegestane totaal gewicht dat staat aangegeven op het kentekenbewijs. De camper mag 3500 kg wegen. Bij wegen op de weegbrug bleek hij 3840 kg te wegen. Hierbij was de schoonwatertank half gevuld, de vuilwatertank voor een kwart gevuld. De brandstoftank was voor een kwart gevuld. In principe hebben wij de camper ook in september gehuurd. Is het verstandig om dat door te laten gaan?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De hoogte van de boete ter zake overbelading van een camper bedraagt in Nederland € 280,00. De hoogte van desbetreffende verkeersovertredingen in het buitenland zijn sterk wisselend. Raadpleeg voor vertrek onze landen pagina's op anwb.nl

Tevens kunt u beboet worden vanwege het niet beschikken over het juiste rijbewijs voor het besturen van een camper boven de 3500 kg, indien u niet beschikt over het rijbewijs C1.

Nu duidelijk is dat de desbetreffende camper in werkelijkheid zwaarder weegt, dan staat aangegeven op het kentekenbewijs, maakt dat wij u afraden deze camper te huren.