Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorrang voor voetgangers

Vraag gesteld door Albert Gerbel op 15 maart 2016

t.a.v. mevrouw Annemieke Zerdoun-Dekker

Geachte mevrouw Zerdoun-Dekker,

In Kampioen 3/16 lees ik op pagina 76, bij het beantwoorden van de vraag ‘Hebben voetgangers altijd voorrang’ : ‘Toch is het oppassen geblazen, want voetgangers zijn - net als fietsers - door de wet beschermde verkeersdeelnemers. Rijd je als bestuurder van een motorvoertuig een voetganger aan, dan ben je in elk geval voor een deel van de schade aansprakelijk. Ook als je geen voorrang hoefde te verlenen. Een auto brengt in het verkeer namelijk een zwaarder risico met zich mee dan een voetganger.’

Nu zijn in mijn woonplaats Amsterdam - en waarschijnlijk ook in andere (grote) steden - niet de motorvoertuigen het grootste risico voor voetgangers. Automobilisten stoppen gewoonlijk wel voor een voetganger die gebruikmaakt van een zebrapad. Maar fietsers, dat is een heel ander verhaal. Als een voetganger oversteekt via een zebrapad, wordt hij of zij zelden opgemerkt door een naderende fietser. Die is druk met social media, luistert naar muziek via oordopjes of heeft geen idee van de verkeersregels. Met regelmaat kom ik in conflict met fietsers die mij, voetganger, geen voorrang verlenen. Soms kan er een haastig ‘Sorry!’ af, maar gewoonlijk is er alleen onbegrip en arrogantie. U begrijpt mijn frustratie: gemakshalve gaan velen - de Fietserbond voorop - ervan uit dat in het verkeer automobilisten en fietsen ‘natuurlijke vijanden’ zijn, maar het schandalig asociale gedrag van veel fietsers ontsnapt meestal aan de aandacht. Het zou goed zijn, daar eens aandacht aan te besteden.

Vriendelijk groetend,
Albert Gerbel
Amsterdam

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Veiligheid in het verkeer is iets waar inderdaad alle weggebruikers zich mee bezig moeten houden. Ook fietsers. Als ANWB houden wij ons bezig met verkeersveiligheid, zowel wat betreft verkeersregels als met betrekking tot bijvoorbeeld hoe een weg veiliger kan worden ingericht. Het gedrag op de weg heeft zeker ook onze aandacht.