Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeerboete én administratiekosten Engeland

Vraag gesteld door KoenBep op 8 augustus 2015

Onlangs kreeg per post ik een parkeerboete van ParkingEye thuisgestuurd. Ik had de parkeertijd (nota bene op een parkeerplaats van prijsvechter ALDI) van 1 uur en 30 minuten met 23 minuten overschreden. Indien ik binnen 14 dagen zou betalen, hoefde ik niet GBP 70, maar "slechts" GBP 40 te betalen. Is er een instantie die dit af kan dwingen (of ongeoorloofd van mijn VISA-kaart kan afschrijven?)
Dit laatste is al wel gebeurd door Europcar, die voor "Administratiekosten" maar liefst GBP 36 (dat is meer dan € 52!) in rekening brengt, onder het mom dat ik met deze voorwaarde akkoord ben gegaan. Tegen dit buitenproportioneel hoge tarief wil ik mij met alle mogelijke middelen verzetten. Hoe kan ik dit aanpakken?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een parkeerboete uit Engeland ontvangen en u vraagt of het mogelijk is dat betaling hiervan afgedwongen kan worden. 

Een dergelijke parkeerboete kan in Nederland niet zonder meer afgedwongen worden. Zoals u zelf al aangeeft is het mogelijk dat het bedrag wordt afgeschreven van de creditcard. ParkingEye kan voorwaarden stellen met betrekking tot de hoogte van een dergelijke boete wanneer de parkeertijd wordt overschreden. Op onze website vindt u meer informatie over het innen van buitenlandse boetes in Nederland. Dit is mogelijk op grond van het Europese Kaderbesluit wederzijdse inning van geldelijke sancties en geldt indien er sprake is van een verkeersovertreding in het buitenland: http://www.anwb.nl/rechtshulp/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/boete-buitenland/gedwongen-betaling-verkeersboete-in-nl.

U kunt contact opnemen met uw creditcardmaatschappij en aangeven dat er volgens u onterecht een dergelijk bedrag van uw creditcard is afgeschreven. Als dit echter in de voorwaarden is opgenomen, zie ik weinig kans voor een succesvol bezwaar. ***

Reactie van Koen Edeling:

Geachte heer Sjoer,

mijn verzoek tot het terugboeken van de administratiekosten is (voorlopig) gehonoreerd, echter ontving ik wel enige dagen geleden een (tweede) 'Parking charge notice' van ParkingEye: GBP 70, echter tot 14 dagen na 25/09/2015 'slechts' GBP 40. Moet ik 'de domme toerist' uithangen en 'braaf' betalen of kan ik het toch zijn beloop laten?

Koen Edeling