Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik met mijn B-rijbewijs een camper zwaarder dan 3500kg huren in de VS?

Vraag gesteld door luna op 2 mei 2017

Dit is wat de ANWB erover schrijft! Een rijbewijs B en het IRB zijn in de VS officieel niet geldig voor het besturen van een camper die zwaarder is dan 3500 kg. Er is een rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers t/m 7500 kg, datum invoering 19 januari 2013) of een rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3500 kg) vereist. In de praktijk zal het rijbewijs B echter in de meeste gevallen wel geaccepteerd worden bij de meeste verhuurbedrijven en verzekeringsmaatschappijen. Er wordt dan mogelijk een aansprakelijkheidsrisico gelopen bij calamiteiten. Met andere woorden en speciaal de laatste zin kan iemand aansprakelijk worden gesteld bij calamiteiten.....vooral als je met een niet geldig rijbewijs rijdt? Ook al hebben de verhuurmaatschappijen regels opgesteld met de verzekeringen dit gaat namelijk over de schade aan de camper. Maar wat als ik vervolgd ga worden door justitie en aansprakelijk word gesteld voor alle vervolgschade die geen betrekking heeft op de camper? ( Die schade is immers gedekt ) ben ik dan ook verzekerd? Zelfs zonder geldig rijbewijs?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Een rijbewijs B is in de Verenigde Staten officieel niet geldig voor het besturen van een camper met een gewicht tussen 3.500 tot 7.500 kg. Dit geldt ook voor het hierop gebaseerde Internationale rijbewijs. Voor het rijden met deze campers is het rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers tot 7.500 kg) of het rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3.500 kg).

In de praktijk wordt het rijbewijs B door de meeste verhuurbedrijven geaccepteerd. Doorgaans bieden verzekeringsmaatschappijen in dat geval voldoende verzekeringsdekking. Ook de meeste (grote) touroperators voorzien in een voldoende verzekeringsdekking.

Huurt u een camper, lees dan van te voren goed de huurvoorwaarden en informeer naar de verzekeringsdekking. Mocht de aangeboden verzekering voor u niet voldoende zijn, informeer dan naar de mogelijkheden, bijvoorbeeld bij uw touroperator.

Let wel: u moet er rekening mee houden dat u met uw rijbewijs B geen ervaring hebt met het rijden met een zwaarder en groter voertuig.