Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een Peugeot 207 1,6 THP gekocht, particulier, na 1 dag veel problemen

Vraag gesteld door nickmeedendorp op 8 juli 2015

Beste Expert,

Ik heb 4 weken geleden een Peugeot 207 1.6 THP gekocht bij een particulier. Na 1 dag rijden deed de auto het niet meer naar behoren. Het leek alsof ik een 500 cc auto-tje had. Die middag heb ik de auto gelijk naar de garage gebracht, waar hij 2 weken gestaan heeft. Een Rekening van 3000 euro (om en nabij) verder kreeg ik de auto terug. De turbo, Bougies, Lambda sensoren, Katalysator, en nog een aantal onderdelen die te maken hadden met het probleem 'vervuiling' zijn vervangen. Het blijkt achteraf dat de THP motor zichzelf al snel vervuilt. Na 2 dagen gaf de auto weer de foutmelding. Terug naar de garage waar het gehele motorblok open moest om door de extreme vervuiling de kleppen, zuigers, zuigerveren en de inlaat nog extra schoon te maken. Dit heeft ook weer de nodige kosten met zich mee gebracht. De auto is bij een officiele Peugeot dealer onderhouden.

Ik heb mijn verhaal zo kort en duidelijk mogelijk geprobeerd te vertellen. Het was namelijk een erg vervelende situatie die mij veel centjes, héél veel onderdelen, en ergernis gekost heeft.

Zijn er voor deze problemen nog coulance regelingen. Of vergoedingen bijvoorbeeld.

Met vriendelijke groet,
Nick Meedendorp

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een auto gekocht van een particulier. Direct na de koop bleken er problemen te zijn met de auto. U heeft veel geld moeten betalen om de problemen op te lossen.

Als u een auto koopt bij een bedrijf is er een regeling in de wet opgenomen waar u op terug had kunnen vallen. Deze regeling geldt echter niet bij aankoop van een particulier. Ook zijn er geen coulanceregelingen waar u een beroep op kunt doen.

U kunt in dit geval alleen terug naar de particuliere verkoper. U zult vervolgens aan moeten tonen dat de verkoper op de hoogte was van de betreffende problemen ten tijde van het sluiten van de koop. Een particuliere verkoper moet namelijk wel informatie geven over de auto en de bij hem bekende problemen melden. Doet de verkoper dit niet, dan kunt u hem hierop aanspreken. Wellicht kan de garage waar de auto in onderhoud was hier iets meer over vertellen. De vraag is in dit geval echter ook of u de verkoper direct op de hoogte heeft gesteld van de problemen. Indien u heeft gerepareerd zonder de verkoper hierin te betrekken heeft u nu namelijk geen mogelijkheden meer.