Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete uit Italië gekregen We zijn daar niet geweest Kenteken klopt maar automerk niet wij vertrouwen de website niet. Babyloweb.eu

Vraag gesteld door Boete onbekend op 12 juli 2018

Boete uit Rome. We zijn daar nooit geweest. Kenteken klopt maar automerk niet. Vertrouw website babyloweb.eu niet en ook het bureau niet dat de boetes int .heb medewerker Anwb gebeld. Deze heeft website en e-mailadres opgezocht en vertrouwde het ook niet. Adviseerde me het aan een expert voor te leggen.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen uit Rome via een instantie (Babyloweb). Het kenteken klopt maar de auto niet. U bent nooit in Rome geweest. U vertrouwt de zaak niet en vraagt wat te doen.

Twijfel echtheid boete
U twijfelt aan de echtheid van de boete. In Italië is het niet ongebruikelijk dat gemeenten de inning van de boetes uitbesteden aan instanties zoals bijvoorbeeld het EMO (European Municipality Outsoursing) of Babyloweb.

Alleen officiële instanties kunnen kentekengegevens opvragen in een ander land. Soms worden buitenlandse boetes in het (slecht) Nederlands vertaald. Bij twijfel over de echtheid let dan op of de volgende punten op de bekeuring staan:
- naam en adres van de kentekenhouder/bestuurder
- welke verkeersregel je hebt overtreden (met wetsartikel)
- het boetebedrag en of je administratie- procedurekosten moet betalen
- hoe je kunt betalen
- wat de gevolgen zijn van niet betalen
- welke beroepsmogelijkheden er zijn
- de gegevens van de instantie die de boete heeft opgelegd (vaak met vermelding website
- naam van degene die de zaak behandelt

De bekeuring wordt per post naar het huisadres gestuurd, nooit per email. Twijfel je toch nog, bel dan met de instantie die de boete heeft opgelegd. Je kunt ook op de website van die instantie een en ander controleren.

Bezwaar maken
Het gebeurt wel eens dat er een fout wordt gemaakt bij het overnemen van het kenteken. Bent u niet ter plekke geweest, dan kunt u bezwaar maken tegen de boete. U moet wel kunnen aantonen dat er een fout is gemaakt en het niet uw auto betreft. Het is verstandig om te reageren op de ontvangen bekeuring en aan te geven dat u niet degene bent van wie deze auto is. Stuurt u een foto van uw auto en kopie van uw kentekenbewijs als bewijs mee.

Meer informatie over boete uit het buitenland vindt u op onze website.