Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete in Zwitserland

Vraag gesteld door Mollenhorst op 25 juli 2016

Op 07-08-2015 heb ik schijnbaar te 8 km/u hard gereden in Zwitserland. Nu krijg ik een jaar naar dato een boete. Niet alleen voor te hard rijden 60 CHF maar ook 180 CHF erbij voor "veroordelingskosten". Betalen of 1 dag zitten in gevangenis.

Is dit niet raar? Dit is het eerste wat ik er over hoor. Nooit eerder bericht van ontvangen.

Wat als ik niet betaal? Zwitserland draagt niet over aan Nederland. Wordt ik dan door zwitserse politie opgehaald. Of moet ik nu gewoon een x aantal jaren niet naar Zwitserland en verder geen probleem? Wat is dan de x in het aantal jaren?

Wat als ik alleen de 60 CHF ipv 240 CHF betaal? dit zou mij eerder eerlijk klinken.

Wat kan ik doen? Bezwaar maken kan, maar dan moet ik naar Zwitserland om gehoord te worden en dat kost meer dan de totale boete.
Ik vind het eigenlijk totaal oneerlijk gaan zo. Als ik direct bericht had gehad, had ik 60 CHF overgemaakt en klaar.

Wat is jullie advies?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een bekeuring ontvangen uit Zwitserland. Naast de boete worden er ook bijkomende kosten opgelegd.

Lichte verkeersovertredingen worden in Zwitserland administratiefrechtelijk afgedaan. Als u het niet eens bent met de boete dan kunt u bezwaar maken. Er kunnen administratiekosten worden berekend en ook onderzoekskosten.

Bezwaar maken heeft alleen zin als u kunt aantonen dat u de betreffende overtreding niet heeft begaan. Alleen de boete betalen heeft geen zin. Ook de bijkomende kosten dienen betaald te worden.

Boetes uit Zwitserland kunnen in Nederland worden geïnd: Nederland en Zwitserland hebben onderling een verdrag getekend, waardoor overtreders later in hun land van herkomst, ook na geruime tijd, wel degelijk de rekening thuis krijgen. Wij raden wij u zeker aan de regels in acht te nemen. Zie ook de informatie van de Nederlandse ambassade. Betaling kan ook worden afgedwongen op het moment dat u zich in Zwitserland begeeft.

De lengte van de verjaringstermijn verschilt per soort strafbaar feit. Voor (lichte) verkeersovertredingen is de termijn 3 jaar. De de verjaring wordt echter onderbroken door onderzoekshandelingen van het OM of de rechtbank.

Meer informatie over boetes uit Zwitserland vindt u op onze website.