Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aansprakelijkheid aanrijding, na nemen binnenbocht?

Vraag gesteld door margriet1 op 14 oktober 2016

Op een gelijkwaardige kruising, wil ik rechts afslaan. Dus kijken, richtingaanwijzer aangedaan om naar rechts te gaan. Echter tijdens het maken van de bocht, wordt ik afgesneden door een andere auto. Ze raakt mij aan de linker voorkant van de auto.

Normaal gesproken, is er ruimte voor twee auto's, je kunt elkaar dus gewoon passeren. Doordat de tegenpartij de binnenbocht heeft genomen, is er een botsing tot gevolg. De schade is door de verzekeringen afgewikkeld op basis van 50/50%.

Met andere woorden: de tegenpartij mag op de verkeerde weghelft rijden en ik heb daar maar rekening mee te houden?

Daarbij komt er ook nog bij dat de tegenpartij de botsing anders verklaarde. Volgens haar, moest ze uitwijken voor een andere auto van rechts en belande zo op de linker weghelft - waar ze mij raakte. Maar, er was geen derde partij aanwezig.

Volgens de verzekering moeten we het hier maar bij laten. Nu zijn wij daar nog niet mee eens en willen we jullie advies vragen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Het hangt in deze situatie af van het bewijs dat voorhanden is. Het uitgangspunt is namelijk dat indien u van mening bent dat de andere partij volledig aansprakelijk is voor de schade, u dit ook moet kunnen bewijzen. Uit uw verhaal maak ik op dat er geen andere getuigen zijn - dat maakt het lastig.

Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, dan raad ik u aan deze in te schakelen en naar het dossier te laten kijken.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website.