Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding: bijzondere verrichting en tegen verkeer in.

Vraag gesteld door AFBL op 14 juni 2018

Ons plantsoen is eenrichtingsverkeer. Ik rijd mijn schuine parkeervak achteruit uit, en kijk vooral achter mij, omdat alleen daar vandaan auto's mogen komen. Op het moment dat ik begin te rijden komt iemand met redelijk hoge snelheid tegen het verkeer in aanrijden, die ik niet zie. Vervolgens rijd ik met mijn achterkant tegen haar zijkant aan. Zij is sowieso fout, maar ben ik ook fout, omdat ik beter op had moeten letten omdat het een bijzondere verrichting is?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U rijdt een parkeervak uit waarbij u tegen de zijkant van een passerende auto rijdt. U vraagt zich af of u fout zit of de andere bestuurder (aangezien zij vanuit de verkeerde kant van de straat komt).

Basisregels bij aanrijding; een ieder draagt zijn eigen schade, totdat men kan aantonen dat een ander hiervoor aansprakelijk is.

Parkeerschade
Parkeerschades worden doorgaans afgedaan middels schulddeling. Achterliggende gedachte is dat beiden een bijzondere manoeuvre uitvoeren in de zin van art 54 RVV.

Disculperende stilstand
Alleen in het geval u kunt aantonen dat u voor langere duur (circa 8-10 seconde of meer) stilstond op moment van aanrijding, is de wederpartij voor de volle 100% aansprakelijk. Echter, bewijs daardoor aandragen is lastig.

Indien de bestuurder van de passerende auto geen bijzondere manoeuvre aan het uitvoeren was dan bent u in beginsel aansprakelijk(omdat u uiteraard wel bezig was met een bijzondere manoeuvre namelijk het achteruitrijden waarbij u het overige verkeer voor moet laten gaan) tenzij u kunt aantonen dat het de schuld van de tegenpartij is.

Meer informatie over 'hoe te handelen na aanrijding" vindt u op onze website.