Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stevige boete in Duitsland na kleine kop staart botsing

Vraag gesteld door Wyn op 15 augustus 2016

In februari ben ik in de file in Duitsland een klein stukje achteruit gerold en heb daarbij de auto achter mij geraakt. Het was donker en de file was langzaamrijdend en stilstaand. Op dat moment heb ik met mijn bijrijder beoordeeld dat het niet veilig was om uit te stappen. De bestuurder van de auto achter mij vond dat wel en is erg boos bij onze auto gekomen. Zonder kans gekregen te hebben iets tegen haar te zeggen heb ik in mijn beste Duits opgemaakt dat we naar de volgende stop zouden rijden om de zaken te bekijken en af te handelen. Bij die stop reed deze auto niet meer achter ons en hebben wij onze weg vervolgd. Een week later ben ik vervolgens door de politie in duitsland van de weg gehaald en beschuldigd van "doorrijden na een ongeval". Op het politiebureau hebben we een verklaring afgelegd en na 1,5 uur konden we onze weg vervolgen. Inmiddels heb ik bericht uit Duitsland waarin ik een boete van 1600 euro krijg en een rijontzegging van 3 mnd. Daar heb ik bezwaar tegen ingediend maar inmiddels mag ik me op 19 september in Duitsland melden. Ik voel me inmiddels een zware crimineel en heb donders goed door dat ik de situatie totaal verkeerd ingeschat heb. Helaas draai ik dat niet meer terug. Neemt niet weg dat ik me in Duitsland moet melden maar om daar juridische hulp bij te krijgen blijkt zo gemakkelijk nog niet. Bij mijn rechtsbijstandverzekering wordt ik het bos ingestuurd met de mededeling dat het een duitse beschikking betreft en dat ze daar niets mee gaan doen. Ik spreek amper duits, laat staan de juridische stappen die genomen moeten worden. Graag ontvang ik advies van de stappen die ik kan en moet nemen. Ik vind de hele situatie ronduit vervelend en had liever gehad dat we op het politiebureau gegevens hadden uit kunnen wisselen en op die manier de zaken netjes af kunnen handelen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een fikse boete opgelegd gekregen in Duitsland voor het doorrijden na veroorzaken ongeval. Uw bezwaar is afgewezen en u dient in september a.s. voor te komen in Duitsland. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Indien men bij het veroorzaken (ook bij bijv. een lichte parkeerschade) van een ongeval in Duitsland de plek verlaat, zonder daarbij uw gegevens te hebben uitgewisseld met de wederpartij, wordt dit aangemerkt als een misdrijf (doorrijden na veroorzaken ongeval). Neem in een dergelijke situatie te allen tijde ter plaatse contact op met de politie.

U kunt zich op de zitting bij laten staan door een advocaat (Rechtsanwalt). Voor een advocaat in Duitsland kunt u zich wenden tot het Nederlands Consulaat te Duitsland of via Google.