Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik ben aangereden met mijn auto terwijl ik door groen licht ben gereden. Nu beweert de tegenpartij dat zij ook door groen licht is gereden

Vraag gesteld door GPLG op 2 december 2016

Ik heb een aanrijding gehad toen ik optrok voor groen licht toen ik rechtsaf ging.
De tegenpartij beweerd dat zij door groen licht is gereden.
Ik heb 2 voetgangers als getuigen die kunnen bevestigen dat samen met mij nog 2 andere autos optrokken voor groen licht en rechtsaf gingen. Maar zij hebben niet het stoplicht gezien omdat het een vrij grote kruising is.
De verzekeringen wijzen onderling de schade af.
Hoe sterk sta ik als ik hier zelf een rechtzaak van maak?
Ik ben overigens niet rechtsbijstand verzekerd.
Min schade is ongeveer 3500 euro.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad met een andere auto, toen u op een kruispunt rechtsaf sloeg bij een groen verkeerslicht. De tegenpartij beweert ook door groen te zijn gereden. Er zijn twee voetgangers die gezien hebben dat u samen met nog twee andere auto's optrok bij groen licht. De verzekeringen wijzen de schade onderling af. U wilt weten wat uw juridische positie is.

Bewijs
De tegenpartij is aansprakelijk voor uw schade, indien u kunt bewijzen dat hij een verkeersfout heeft gemaakt. In dit geval moet u aantonen dat de tegenpartij door rood is gereden.

Getuigen
U heeft twee getuigen. Zij hebben weliswaar niet gezien dat het verkeerslicht voor u op groen stond, maar zij hebben u wel samen met de twee andere auto's gelijktijdig zien optrekken. Dit kan naar mijn mening als bewijs dienen. U kunt de getuigen vragen hun waarneming op schrift te zetten.

Fasendiagram
Bij onduidelijkheid over de werking van een verkeerslicht of over wie er groen had bij een aanrijding op een kruispunt met verkeerslichten, kan bij de wegbeheerder (gemeente of provincie) waarin het kruispunt is gelegen, een zogenaamd fasendiagram van het betreffende verkeerslicht worden opgevraagd. Zo’n fasediagram zou als aanvullend bewijs kunnen dienen.

Bij dit soort verkeersongevallen, waarbij er onduidelijkheid is wie er groen licht had, is de aansprakelijkheid lastig te bewijzen. Maar met de getuigenverklaringen en eventueel een fasendiagram is er naar mijn mening wel een kans van slagen.

Meer informatie over aansprakelijkheid vindt u op onze website.