Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete E-vignet epc plc

Vraag gesteld door Tim94 op 6 november 2018

Hallo,
Wij zijn in Juli op autovakantie geweest door praktisch half Europa. In de landen waar het nodig was, hebben wij netjes een vignet aangeschaft. Zo ook in Hongarije, waar men werkt met een e-vignet in plaats van het 'plakplaatje'. Nu krijg ik echter vorige week 2 boetes van EPC PLC voor het rijden zonder vignet in Hongarije. Omdat het in Hongarije om een e-vignet gaat, kan ik niet bewijzen dat ik dit vignet wél in mijn bezit had. Ik heb immers geen 'plakplaatje' voor op mijn auto gekregen.

Wel heb ik een pintransactie bij het tankstation waar ik het vignet heb aangeschaft. Het e-vignet kost omgerekend 9 euro. Ik heb daar bij het tankstation een kwartier voor de boete een pintransactie gemaakt van €10,01 en ik weet 100% zeker dat dit de aanschaf van het e-vignet + een flesje water betreft. Dit kan ik echter niet bewijzen, omdat ik het bonnetje van deze pintransactie niet meer heb.

Kan ik hier iets tegen doen? Is er een manier om te bewijzen dat ik het e-vignet gewoon had aangeschaft? Kan bijvoorbeeld het tankstation of de ING nog iets met mijn transactiecodes die ik nog kan terughalen met internetbankieren?
Of kan ik de 2 boetes (2x 77 euro, belachelijk voor iemand die zich aan de regels houdt...) maar beter betalen om nog meer problemen te voorkomen?

Alvast bedankt voor de hulp!

Tim

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Ondanks dat u voor Hongarije een e-vignet heeft aangeschaft, heeft u nu toch twee boetes ontvangen ter grootte van 2x €77,-. Helaas beschikt u niet meer over het bonnetje. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

E-vignet
Een bonnetje (e-vignet) geldt als bewijs van betaling voor de tol. Bij het kopen van dit 'recht om gebruik te mogen maken van de tolwegen', wordt het kenteken van het voertuig genoteerd en opgenomen in het computersysteem. Dit staat ook op het e-vignet vermeld.

Bijzonderheden

  • Controleer altijd of op het e-vignet het juiste kenteken is vermeld. De controles worden aan de hand van het kenteken uitgevoerd.
  • Het is aan te raden het e-vignet een jaar te bewaren. Bij een eventueel onterechte boete is dit het enige bewijs.
  • De boetes voor het niet betalen van tol zijn hoog.

Pintransactie levert geen hardbewijs op. U dient de bon te overleggen. Derhalve vrees ik met grote vrees dat u niet aan betaling van de boetes ontkomt.

Meer informatie over tol in Hongarije vindt u op onze website.