Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Anwb-paddestoel en openbare weg

Vraag gesteld door jovanwe op 21 augustus 2018

Aan het begin van nationaal park de hoge Veluwe in Otterlo (Houtkampweg) staat een ANWB-paddestoel. Ben helaas vergeten het nummer te noteren. Zo’n paddestoel plaatst(e) de ANWB volgens mij alleen maar langs openbare wegen en paden als bedoeld in de Wegenwet.
Genoemde Houtkampweg was (en is in principe nog steeds) een verbinding tussen Otterlo en Hoenderloo.
Alleen moet je nu € 9,50 betalen om er gebruik van te kunnen maken.
Het grootste gedeelte ligt nl binnen de begrenzing van het nationale park de Hoge Veluwe. En de eigenaar van het park stelt zich op het standpunt dat het weggedeelte binnen de parkgrenzen niet (meer) openbaar is.
Ik bestrijd dat en probeer dat (juridisch) hard te maken.
Daarom doe ik een beroep op u mij daarbij te helpen door werkelijk alle informatie die u met betrekking tot dit onderwerp heeft, met mij te delen. Ik denk dan vooral aan beleid van de ANWB tav het plaatsen van wegbewijzering (in het bijzonder) paddestoelen en kaartmateriaal waarop genoemde weg als openbare weg (in ieder geval voor fietsers) vrij toegankelijk staat aangegeven.
De gemeente Ede heeft mij al informatie verschaft op basis waarvan ik gesterkt ben in mijn mening.
Ben erg benieuwd naar uw reactie en/of informatie.
Mvg,
J. van Wezel

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U verschilt van mening met de eigenaar van park de Hoge Veluwe over de vraag of een gedeelte van een bepaalde weg al dan niet als openbaat moet worden aangemerkt. U zoekt voor uw standpunt steun onder neer van de ANWB, daar op desbetreffende weg een (ANWB) Paddenstoel staat.

De ANWB doet sinds een flink aantal jaren geen bewegwijzering meer. Daar is nu de Nationale Bewegwijzeringsdienst (NBD) – onderdeel van Rijkswaterstaat – aanspreekpunt voor.

Ik weet dat de paddenstoelen daar ook beheerd worden, maar ze krijgen weinig aandacht mede vanwege de kosten. Onze vrijwilligers en consuls klagen ook regelmatig over het slechte onderhoud (in het verleden gingen zij zelf met emmer water en borstel de paddenstoelen te lijf).

Desgewenst kan de ANWB voor u de vraag voor te leggen aan de NBD.***

Reactie van jovanwe:

Ja, ik wil graag dat u de vraag voorlegt aan NBD.***

Reactie van Michiel Claesen:

Ik zal het voorleggen aan de NBD. Houdt u er svp wel rekening mee dat het antwoord mogelijk enige tijd op zich zal laten wachten.