Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wie kan mijn schade vergoeden na het tanken van vervuilde brandstof?

Vraag gesteld door RickMeng op 8 januari 2016

Beste ANWB,
Op tweede kerstdag ben ik met pech langs de weg komen te staan. De (merk-)garage die hierna mijn auto onderzocht, een Seat Ibiza 1.2 TDI uit 2010, constateerde dat de diesel in de tank sterk vervuild was. Als gevolg hiervan moeten 3 brandstofverstuivers vervangen of gereviseerd worden en misschien moet ook de brandstofpomp vervangen worden. Al met al een dure onderneming.

Ik ben all-risk verzekerd, maar volgens de verzekeraar heb ik geen recht op een vergoeding van hen, omdat "een brandstoffilter dit zou moeten voorkomen" en "de schade bij het tankstation verhaald moet worden". Dit terwijl ik in de polis lees verzekerd te zijn voor schade van derden. De uitbater van het (Belgische) tankstation waar ik het laatst heb getankt, heb ik inmiddels gemaild met de vraag of hen iets bekend is over vervuilde diesel, maar ik wacht nog op reactie.

Wie zou in dit geval mijn schade kunnen/moeten vergoeden?

Bij voorbaat dank voor uw reactie.
Mvg, Rick

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft pech gehad met uw auto nadat u hefet getankt bij een tankstation in België. De schade wordt niet vergoed door uw verzekering.

Een all risk autoverzekering dekt de schade aan de eigen auto, ook als deze schade door eigen toedoen wordt toegebracht. Denk daarbij aan schade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, omslaan van de auto, slippen, diefstal, brand en blikseminslag of stormschade. Een WA verzekering dekt schade die met de auto wordt toegebracht aan derden. In uw polisvoorwaarden kunt u nalezen wat in uw geval is gedekt. Tanken van verkeerde brandstof kan zijn uitgesloten. In uw geval betreft het echter niet verkeerde brandstof maar vervuilde brandstof.

Indien de verzekering uw schade niet dekt kunt u de eigenaar van het tankstation aansprakelijk stellen indien u kunt aantonen dat u daar de verkeerde diesel heeft getankt. Mogelijk heeft u de bon nog. Er zou dan een monster moeten worden genomen van de brandstof uit uw benzinetank en van de brandstof van het tankstation. Er is inmiddels echter wel tijd verstreken en het is de vraag of de betreffende brandstof al niet is vervangen of verkocht. Ook is het mogelijk dat er op enig ander moment is getankt of vervuiling is opgetreden.

Dekt de verzekering deze schade niet en is het bewijs van het feit dat u deze benzine door het betreffende tankstation geleverd heeft gekregen niet te leveren, kunt u de schade niet verhalen.De kosten van herstel komen dan voor eigen rekening.