Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de verwachte levensduur van stoelbekleding

Vraag gesteld door Jolol op 19 augustus 2017

Mijn Mitsubishi Outlander PHEV van mei 2014 vertoont slijtage op de bekleding van de bestuurdersstoel. De dealer geeft aan dat de garantie verlopen is (3jaar) en verschuilt zich hierbij achter Mitsubishi Nederland. In eerste instantiebood hij aan voor € 500 de bekleding te vervangen. Na veel aandringen wil hij voor € 200, euro de bekleding vervangen. De vervangende bekleding komt uit een andere, niet gebruikte, auto. M.i. is de verwachte levensduur dusdanig dat de dealer juridisch gezien de bekleding kosteloos zou moeten vervangen. Is dit zo? Zo ja, welke stappen kan ik ondernemen om de dealer zover te krijgen.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

Uw Mitsubishi Outlander PHEV van mei 2014 vertoont slijtage op de bekleding van de bestuurdersstoel. De verkoper heeft aangeboden om voor € 200 de bekleding te vervangen. U vindt dat de verkoper de bekleding kosteloos moet vervangen.

In principe moet stoelbekleding langer meegaan dan vier jaar. In geval van voortijdige slijtage heeft u recht op reparatie of vervanging. Maar er kunnen (gebruiks)omstandigheden zijn, waardoor slijtage eerder optreedt. Van belang daarbij zijn de stof en het weefsel dat voor de bekleding is gebruikt, het gebruik dat van de de auto is gemaakt, de plaats waar de slijtage. Zijn er opstaande randen op de bestuurdersstoel waar u bij het in- en uitstappen overheen moet? Ook kan van belang zijn of het een licht of zwaarder persoon is die van de bestuurdersstoel gebruik maakt en de kleding van die persoon. Een andere vraag is of de andere stoelen ook al slijtage vertonen.

Ik raad u aan de verkoper te vragen waarom hij vindt dat u moet betalen voor de vervanging van de bekleding. Mocht het inderdaad slijtage zijn, dan lijkt het aanbod om voor € 200 de bekleding te vervangen niet onredelijk.