Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeerboete Duitsland

Vraag gesteld door Nieko29 op 9 januari 2020

Ik kreeg een brief thuis met daarin een boete van 10 euro voor verkeerd parkeren. Verwarnung/Anhörung des Betroffenen wegen einer Verkehrsordnungswidrigkeit.

Alles is in het Duits en er zit een soort van acceptgiro bij. Het is mij allemaal niet duidelijk wat ik daar mee moet doen. Iemand?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een parkeerboete ontvangen uit Duitsland en het is u niet duidelijk wat te doen.

Verwarnung

U heeft een zogenoemde ‘Verwarnung’ ontvangen. Bij een dergelijke boete ligt het boetebedrag tussen de € 5,- en € 55,-. Door het boetebedrag binnen één week te betalen, voorkomt u verdere strafvervolging. De zaak is dan afgedaan en bezwaar is niet meer mogelijk.

Wanneer u niet tijdig betaalt, bijvoorbeeld als u betwist de overtreding te hebben begaan, dan wordt de Verwarnung omgezet naar een Bussgeldbescheid, met als gevolg een hoger boetebedrag.

Anhörung

Er wordt u in deze brief gevraagd de gegevens van de bestuurder door te geven. Dit is alleen nodig als u de Verwarnung niet betaalt. In Duitsland gaan boetes namelijk naar de bestuurder en niet automatisch naar de eigenaar van de auto. Het is raadzaam om het hele formulier in te vullen, aan te geven wie de bestuurder was en de gegevens hiervan vermelden. Ook kunt u vermelden of u wel of niet bezwaar maakt tegen de opgelegde boete. Dit heeft overigens alleen zin als u ook kunt aantonen dat u de overtreding niet heeft begaan..

Betalen

U kunt de betaling niet doen met de ‘acceptgirokaart’ die erbij zit. Wel staan hierop de gegevens van de bank (IBAN en BIC) waarnaar u het bedrag kunt overmaken. Vermeld ook de referentie van de boete. 

Meer informatie over boetes uit Duitsland en buitenlandse boete thuis ontvangen vindt u op onze website.