Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderdelen vervangen zonder akkoord van eigenaar.

Vraag gesteld door WvanR op 17 december 2015

Onlangs naar de Renault dealer geweest voor een grotenbeurt. Al gauw kreeg ik te horen dat ik apart moest betalen voor mijn bougie's (239 euro) en mijn luchtfilter (65 euro). Ik liet gelijk weten dat ze dat niet moesten vervangen (financieel plaatje) Na 1 dag werd ik gebeld over het zelfde maar daar kwamen me multieriem (385 euro) en remblokken rond om bij. Weer geen akkoord gegeven voor de reparatie's. Weer 1 dag later me auto opgehaald met de mededeling dat ALLES is vervangen. Nu willen ze dus dat de rekening wordt betaald door mij. Wat moet ik nu doen ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft uw auto weggebracht voor een grote beurt bij de Renault dealer. Daags erna werd u gebeld of u akkoord ging met vervanging van een aantal onderdelen, waaronder remblokken, multiriem. Hoewel u hier niet mee ingestemd heeft, zijn de onderdelen toch vervangen. De dealer eist nu betaling van de grote beurt alsmede de kosten van de vervangen onderdelen. U vraagt zich af hoe nu te handelen.

Indien de dealer zonder uw toestemming onderdelen heeft vervangen, dient deze op uw verzoek de oude onderdelen terug te plaatsen.

Retentierecht
In het geval de dealer de auto achterhoudt (retentierecht art 12 Bovag voorwaarden) totdat u de factuur voldaan heeft, zou u er voor kunnen kiezen om de factuur ' onder voorbehoud van alle rechten' te voldoen. Voordeel daarvan is dat u uw auto dan weer terug heeft.


Vervangen onderdelen
Op grond van art 13 Bovag voorwaarden kunt u te allen tijde aan de garagist vragen de oude onderdelen ter beschikking te stellen, eventueel als bewijs indien er bedenkingen zijn over de noodzakelijkheid voor vervanging. 

Geschillencommissie
Indien u niet tot overeenstemming komt met de dealer, kunt u de zaak ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie
Voor meer informatie over uw rechten bij reparatie en onderhoud, verwijs ik u graag naar onze webpagina:' Reparatie en onderhoud'.