Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag je met een hoverboard de straat op?

Vraag gesteld door Krullebol op 10 november 2016

Mijn zoon heeft aan Sinterklaas een hoverboard gevraagd. Ik heb gehoord dat je hiermee niet de weg op mag. Klopt dat?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw kind wil graag een hoverboard, en u wilt weten of hij ermee op de weg mag.

Een hoverboard (ook wel airboard of oxboard genoemd) is een soort skateboard met een motor. De meeste hoverboards kunnen maximaal 15 km per uur, maar er zijn ook modellen die wel 20 - 25 km per uur halen.

Hoverboards komen steeds vaker voor. Men ziet ze op straat en in winkels, maar dat wil niet zeggen dat het is toegestaan.

Mag niet op openbare weg
Je mag met een hoverboard niet op de openbare weg, zoals op straat of op de stoep, rijden. Een hoverboard is volgens de wet een motorrijtuig. Maar omdat het geen stuur of zitplaats heeft, valt het in geen enkele categorie van voertuigen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg.

Uw kind mag een hoverboard dus alleen binnenshuis of op eigen terrein (niet toegankelijk vanaf de openbare weg) gebruiken.

Risico's
Uw kind (ouder dan 12 jaar) loopt het risico op een boete als hij op de openbare weg/stoep rijdt.
Daarnaast bestaat een groter risico, namelijk dat u de schade die uw kind aan anderen toebrengt, niet kunt verzekeren. Deze schade blijft voor eigen rekening. Dit kan erg hoog oplopen, met name als er er letsel wordt toegebracht aan anderen.

Verzekering
Voor een hoverboard kan geen motorrijtuigenverzekering worden afgesloten. Dit, omdat een hoverboard niet op de openbare weg mag.

Als uw kind met een fiets schade toebrengt aan een ander, dan valt dit onder de aansprakelijkeidsverzekering particulieren (AVP), als u die heeft afgesloten. Schade veroorzaakt door een motorvoertuig valt niet onder de dekking van een AVP. Dus, ook niet de schade veroorzaakt door een hoverboard.
Sommige AVP-verzekeringen verlenen wel dekking voor voor motorrijtuigen in de categorie (kinder)speelgoed. Voorwaarde is dat de maximale snelheid van een speelgoedmotorrijtuig niet hoger is dan 5, 10 of 16 km/u. De hoverboards kunnen echter vaak veel harder (12-20 km/u).
Ik adviseer u na te gaan wat in uw geval de verzekeringsmogelijkheden zijn.