Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een bankje in een camper worden geplaatst tegen de rijrichting in

Vraag gesteld door Fredopweg op 17 november 2017

Ik heb een vraag over een als camper ingerichte en gekeurde Mercedes sprinter uit 1996. Op het kenteken staan niet het aantal zitplaatsen vermeld. Ik begreep dat dat toendertijd nog niet is bepaald en dat dat pas gebeurd wanneer de camper ooit bij de RDW op keuring moet. Ik wil de camper anders gaan inrichten en het bankje wat nu voorin zit vervangen voor een stoel en het bankje 180 graden draaien en achter de bestuurdersstoel plaatsen. Het bankje zal dan (hoofdzakelijk) worden gebruikt als zitstoel in de camper maar mogelijk ook worden gebruikt tijdens het rijden. Natuurlijk moet hij dan aan alle eisen voldoen. Maar mijn vraag is eigenlijk mag een stoel tegen de rijrichting instaan. Laatst zag ik wel op tv dat oude politiebusjes dit wel hadden. Er moet ook nog een andere stoel worden geplaatst maar dat is geen probleem. Mocht het worden uitgevoerd, moet de camper dan weer ter keuring bij de RDW?

Deze vraag heb ik ook uitgezet bij de RDW maar die verwijzen mij naar het wetboek "regeling voertuigen hoofdstuk 6" en daar kom ik als leek niet uit.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een camper uit 1996 waarvan geen zitplaatsen op het kenteken staan vermeld. U wilt de camper anders gaan inrichten. U wilt een stoel plaatsen in plaats van het reeds aanwezige bankje in de camper. Uw vraag daarover is of een stoel tegen de rijrichting geplaatst mag worden. Indien dat mag, wilt u weten of u de camper dan door de RDW gekeurd moet worden.

De RDW stelt strenge eisen aan zitplaatsen. Ik heb zelf contact opgenomen met de RDW om het te overleggen. Het advies is om de wijziging door hen te laten keuren. Te meer omdat gordelbevestiging in dergelijke gevallen lastig is en het moeilijk te beoordelen is of die deugdelijk zijn.

Ik raad u daarom aan alsnog contact op te nemen met de RDW.