Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het verstandig in Spanje een caravan te kopen met Spaanse papieren

Vraag gesteld door Bennekom op 14 april 2016

We willen een caravan kopen in Spanje met Spaansen papieren
-- hij moet overgeschreven worden heeft u daar ervaring mee, de dealer (Hollands) heeft hier wel een bemiddelingsbureau voor die dat voor mij wil regelen duurt 4 dagen en kost € 300,00 (enig idee hoe hoog de belasting hierop is komt er nog apart bij)
- en dan de betaling de caravan kost € 15.000,00 wanneer maak ik het geld nu over, ben al eens in de boot gegeaan met een aanbetaling (4.000,00)
-- we stallen alrijd in Spanje is het misschien verstandig om hier een caravan te kopen en deze naar Spanje te brengen
-- de redden dat we in Spanje willen kopen is dat we voor hetzelfde geld een grotere en jongere caravan hebben

met vriendelijke groet
B.Jansen

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een aantal vragen over de aanschaf van een caravan in Spanje en hoe u deze op Nederlands kenteken kunt laten zetten.

Ik kan niet uit het verhaal opmaken via welke weg u overweegt de caravan aan te schaffen, voorzichtigheid is daarom ook geboden. Zeker als u de caravan via internet koopt, zonder het object zelf te kunnen inspecteren en te kunnen beoordelen loopt u risico dat er niet wordt geleverd.

Een aanbetaling raad ik in dit geval sowieso af en als u de caravan koopt raad ik u aan pas te betalen op het moment dat er ook feitelijk wordt geleverd, oftewel: gelijk oversteken.

Het verkrijgen van een Nederlands kenteken is in principe een formaliteit, mits de Spaanse papieren bevoegd zijn en de caravan ook bekend is in Nederland (het type en merk). Over deze keuring vindt u meer informatie bij de RDW. Invoerrechten of BPM (belasting van personenauto's en motorrijwielen) is niet verschuldigd bij de invoer van een caravan uit een EU-land.

Het is dan nog de vraag hoe de caravan naar Nederland kan worden vervoerd. Dit in verband met het kenteken en eventuele verzekering. Ik kan niet zeggen of genoemd bemiddelingsbureau betrouwbaar is.