Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betekent optie Collision Damage Waiver dat een huurmotor casco verzekerd is?

Vraag gesteld door Jurri� op 11 juli 2016

Tijdens een vakantie op Aruba heb ik een motor gehuurd. Door slechte wegomstandigheden ben ik gevallen en heeft de motor schade. De verhuurder stelt mij nu aansprakelijk voor alle schade. Ook claimt de verhuurder zelf enkel WA verzekerd te zijn, waardoor hij zelf ook geen beroep kan doen op een verzekering.

Een aantal vragen:

- De verhuurder claimt enkel WA verzekert te zijn, waardoor hij mij niet kan helpen met de deels dekken van de schade. Klopt deze redenering?

- In het huurcontract staat de volgende passage over een Collision Damage Waiver:

"If you purchase CDW, we will waive our right to collect from you a portion of Physical Damage to the vehicle."

Hier ben ik tijdens het tekenen van het contract niet op gewezen. Is dit feit significant? En had de CDW wat uit kunnen maken in dit geval?

- De verhuurder claimt enkel WA verzekert te zijn, maar bied dus wel een CDW aan. Is dit mogelijk? Of impliceert het aanbieden van een CDW dat een verhuurder altijd casco verzekerd is voor de verhuurde voertuigen?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert
U heeft een motor gehuurd in Aruba. Er is schade ontstaan. U wordt nu voor de schade aangesproken. De verhuurder geeft aan dat er alleen een WA verzekering is.


Bij het huren van een motor of auto in het buitenland is het zaak om de verzekering goed te regelen. De verzekeringen zijn anders geregeld dan in Nederland. Over het algemeen is er wel een WA verzekering, maar niet altijd. De voorwaarden en hoogte van de dekking kunnen bovendien afwijken van wat wij in Nederland zijn gewend.

Voor het verzekeren van schade aan het voertuig zelf is het verstandig een aanvullende verzekering af te sluiten. De CDW (Collision Damage Waiver) is een aanvullende cascoverzekering op (vaak te lage) standaarddekking van de huurauto. Indien deze niet is afgesloten bent u als huurder verantwoordelijk voor eventuele schade, e.e.a. afhankelijk van de omstandigheden.

Meer informatie over verzekeringen bij het huren van een voertuig vindt u op onze website.