Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

overdreven veiligheidscontrole door Griekse douane

Vraag gesteld door fert op 26 september 2017

Bij de douane controle in Igouminitsa haventerminal voor de ferry naar Ancona werd de de auto volledig onderzocht, alle kampeerspullen doorgelicht in een scanner en werden twee camping gaz flessen, leeg, in beslag genomen. Met moeite konden we voorkomen dat een picknickmand vanwege de aanwezige messen(sic!) ook ingenomen werd. Binnen Europa geldt het Schengenverdrag en een ferry is geen vliegtuig. Mag dit en hoe krijg ik de camping gaz flessen terug? Is kamperen cq camperen met dit soort overdreven controles nog wel mogelijk in Griekenland?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Voor de overtocht van Igouminitsa (Griekenland) naar Ancona (Italië) is uw camper en bagage door de douane wel zeer uitgebreid onderzocht. De lege gasflessen mocht u niet aan boord van de ferry meenemen. U vraagt zich af hoe of u de gasflessen kan terug krijgen. Ook vraagt u zich af of kamperen in Griekenland nog wel mogelijk is met het oog op dergelijke strenge controles.

Gasflessen mee op veerboot
In de algemene voorwaarden van veerdiensten is doorgaans wel een artikel opgenomen over het vervoeren van gasflessen.

Indien u weet welke maatschappij u zou willen boeken is het zaak om de voorwaarden van deze maatschappij na te kijken. Indien toestemming is vereist kunt u vooraf deze toestemming vragen om zeker te zijn dat u de gasflessen inderdaad mag meenemen.

U kunt de douane/ferry maatschappij kunnen aanschrijven met verzoek om teruggave van de gasflessen. Wellicht kan het Europees Consumenten Centrum (ECC) hierbij een rol spelen.

Controles douane
We ontvangen niet of nauwelijks klachten van leden - die in Griekenland kamperen - die klagen over de handelswijze van de Griekse douane. Ik kan me zo voorstellen dat de controles door de Griekse douanes zijn aangescherpt vanwege terreurdreigingen en de vluchtelingenstroom.m.