Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud hybride bij dealer of niet-merk garage?

Vraag gesteld door Otua op 27 januari 2017

Bij de verwachte aanschaf van een Toyota Prius 2010/2011 speelt de vraag of deze auto bij de reguliere garage in onderhoud kan blijven (niet merk gebonden, met goede ervaringen) of dat hiervoor specialistische kennis nodig is?
Oftwel: Is het na aanschaf van een hybride (b.v. toyota prius) het aan te raden om het onderhoud bij de toyota-dealer te doen? Of kan verwacht worden dat elke goede, gemiddelde niet-merk dealer het onderhoud van hybride ook in de vingers heeft?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of het verstandig is het onderhoud van uw aan te schaffen gebruikte Toyota Prius door een universele garage te laten uitvoeren.

Voor het reguliere onderhoud zou u best bij een universele garage kunnen aankloppen maar wel bij voorkeur Bovag aangesloten. Dit in verband met garantie en bij eventuele conflicten. Over het algemeen blijft het onderhoud beperkt tot de gebruikelijke handelingen die bij de betreffende beurt uitgevoerd moeten worden. Op termijn kunnen ook aan slijtage onderhevige onderdelen een keer aan vervanging toe zijn zoals banden en remmen. Ook dit zijn voor een universele garage routineklussen waar een dealer niet automatisch een betere keuze is.

Er kunnen echter situaties zijn waarbij een bezoek aan een dealer wél onvermijdelijk is. Met name bij updates, modificaties maar óók storingen of andere gebreken waar specifieke kennis en gereedschappen noodzakelijk zijn. Het zou dan kunnen dat een dealer minder toeschietelijk en servicegericht is wanneer het onderhoud elders wordt verricht. Ook wanneer er sprake is van een buitensporig vroeg gebrek zal een dealer minder snel met een tegemoetkoming komen wanneer hij voor onderhoudsklussen wordt buitengesloten.