Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Niet eens met taxatierapport chalet, wat nu?

Vraag gesteld door Desiben op 2 november 2015

In september j.l. is mijn broers chalet getaxeerd op 7.600 euro. Andere chalets met exact hetzelfde bouwjaar en exact hetzelfde type werden voor het dubbele! (tussen 15000 en 17000) op andere campings gezien. Die mogen blijkbaar zelf hun vraagprijs bepalen. Locatie van onze camping is aan zee, staat van onderhoud is perfect op wat kleine puntjes na, die verholpen gaan worden. Dus daar kan de lage waarde niet aan liggen. De taxateur had echter de nieuwwaarde staan op 40.915,00 gulden (18.566 euro) terwijl dit moest zijn: 50.500,00 gulden (22.915,89) Verschil dus van 4.349,47 euro!! Mijn broer had gelukkig de aankoopbon nog na 15 jaar om dat te bewijzen. De taxateur heeft echter de taxatiewaarde nu maar met 1650 euro verhoogd zodat die nu staat op 9250 euro. (De campingbaas doet daar nog zijn commissie bovenop en een bedrag voor vervangen coniferen, maar dat betaalt de koper en krijgt mijn broer dus niet)
Wat kunnen wij doen, het geeft een hele nare bijsmaak dat de correcte nieuwwaarde niet wordt gehanteerd. Wie kan helpen?

Aanvulling: via iemand bekend in die wereld is ons verteld dat we geen rekening hebben gehouden met de afschrijving nog over het bedrag van 4.349,47 en dat derhalve 1650 euro een redelijk bedrag was. Oke, daar sta je dan.

Blijft over: het is nog steeds erg zuur dat mijn broer slechts 9250 euro als start mag vragen voor zijn chalet terwijl anderen voor exact hetzelfde type en exact hetzelfde bouwjaar iets minder dan het dubbele!! kunnen en mogen vragen. (of ze het daadwerkelijk krijgen is een 2e natuurlijk)
Waarom is er geen duidelijk overzicht of systeem, ook voor chalets van 15 jaar oud, wat de waarde is? Je moet zo'n taxateur maar blindelings vertrouwen, we zouden het graag zelf OOK kunnen toetsen. Fijner voor verkopers én kopers.
Nu is het net alsof de taxateur zo maar wat uit zijn duim zuigt.
Vraag: waar blijft dat waardebepalingssysteem voor chalets, ook voor oudere chalets dus, van 15 jaar en ouder??

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

Uw broer heeft een stacaravan op een camping en wil deze verkopen. Een taxateur heeft de waarde van de stacaravan bepaald . Uw broer is het met de waarde niet eens.

Een stacaravan verkopen op een camping met behoud van de plek kan alleen met toetsemming van de campingeigenaar. De campingeigenaar kan hier ook voorwaarden aan stellen. Als er een taxatie is verricht heeft u een indicatie voor een redelijke verkoopwaarde. Ik kan uit uw verhaal niet opmaken of u zelf de taxateur heeft ingeschakeld of dat dit is gebeurd in opdracht van de campingeigenaar.

U heeft nu de mogelijkheid om een zogenaamde contra-expertise te laten uitvoeren. Een tweede expertise dus. Mogelijk komt een andere taxateur tot een andere waarde. De kosten voor deze tweede expertise zijn wel voor uw broer.

Meer over de verkoop van stacaravans/chalets leest u op onze website.***

Reactie van Desiben:

Geachte mevrouw Zerdoun,
In ieder geval bedankt voor uw antwoord. We waren er al van op de hoogte dat het chalet met behoud van standplaats alleen met toestemming van de campingeigenaar verkocht kan worden. Dit is ook via een bemiddelingscontract met commissiekosten (voor de campingeigenaar) op papier gezet. Dat we een contra-expertise kunnen laten uitvoeren was ons al bekend en dat dan de kosten daarvan OOK WEER voor mijn broer zijn wisten we ook al. Dat was mijn vraag dan ook eigenlijk niet. (De taxateur werd trouwens aangewezen door de campingeigenaar, kosten hiervan waren 200 euro en door mijn broer te betalen.)
Vraag: waar blijft dat waardebepalingssysteem voor chalets, ook voor oudere chalets dus, van 15 jaar en ouder??
Dat was de vraag dus. Er is namelijk al een systeem waarin je het type en bouwjaar van de caravan/chalet kunt invullen en dan krijg je een bepaalde waarde te zien als verkoper (ook voor de koper) echter: dit kan niet voor chalets van 15 jaar en ouder. En dat is dus jammer.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

U vraagt of er een systeem kan komen waarbij ook voor caravans van 15 jaar en ouder een waardebepaling kan worden opgevraagd. Voor caravans van 15 jaar en ouder is het voor de waardebepaling noodzakelijk dat een expert de caravan kan bekijken. De staat van de caravan zelf is dan van groot belang voor de waardebepaling. Het door u gevraagde systeem kan de waarde dan ook niet vaststellen.