Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is er een wettekst of regeling voor CBR over rijden met een klapvoet-hulpmiddel in een versnellingsauto?

Vraag gesteld door Hup123 op 14 juli 2016

Ik heb sinds 2 maanden minder kracht in de voetheffer van mijn rechtervoet na een hernia, waaraan ik geopereerd ben. De kracht naar beneden is wel goed: ik kan links en rechts op mijn tenen staan. Ik kan alleen niet - met mijn rechter hak op de bodem - de rechter voorvoet op de neutraalstand van gaspedaal en rem plaatsen. Met een hulpmiddel (dynamische enkel voet orthese, EVO) kan ik dit wel.

Ik vroeg informatie bij een garage die aanpassingen doet aan auto's - en de CBR keuring. Volgens hen mag je met een klapvoet alleen in een automaat rijden, met een extra gaspedaal links.
Dat betekent voor mij dus:
- inruilen van de auto die ik 2 jaar geleden voor €10.000 kocht voor een automaat,
of
- een jaar wachten, in de hoop dat de voetheffer zich weer hersteld (= advies van de neurochirurg). Volgens de garage mag ik dan dus een jaar niet rijden.

Op internet vond ik artikelen uit de VS en Engeland over autorijden/motorrijden met een EVO. Daar mag het kennelijk wel?:
https://www.youtube.com/watch?v=6FUa4zHr54Q
https://www.youtube.com/watch?v=xYeUhBSvzsg

Dit roept bij mij de vraag op: "wordt het - volgens de garage - van CBR niet mogen rijden met een EVO voorgeschreven door een wetsartikel of regeling? Zo ja, waar staat hiervan de wettekst of regeling (op internet)?"

Of mag het in Nederland wél en hoe kan ik dan het CBR benaderen voor goedkeuring van rijden met een EVO?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of het wettelijk al dan niet toegestaan met een klapvoet (rechts) in een handgeschakelde auto te rijden, middels gebruik van een klapvoethulpmiddel (EVO)?

Indien sprake is van rechter klapvoet, zal er te allen tijde een medisch onderzoek door het CBR plaatsvinden. Uit onderzoek zal blijken of u middels een hulpmiddel al dan niet een handgeschakelde auto mag besturen. Een en ander is gestoeld op de Regeling eisen geschiktheid uit 2000.

Voor meer informatie over dit onderwerp, verwijs ik u graag naar het CBR.