Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Incomplete trekhaak aansluiting BMW 316i

Vraag gesteld door Notaname op 19 maart 2015

Hallo,

Wij zitten met een vervelend probleem en weten niet hoe we dat moeten oplossen.
2 jaar terug hebben we een leaseauto uitgezocht en daar diverse opties bij besteld.
Een van die opties was een elektrisch wegklapbare trekhaak.

Afgelopen zomer gingen wij met de caravan op vakantie en bleek de koelkast tijdens het rijden te ontdooien. We hebben na de vakantie de caravan teruggebracht naar de dealer voor het oplossen van een aantal garantiepuntjes.
Met de koelkast + aansluiting bleek niets mis.

Vervolgens ben ik het stopcontact van de trekhaak gaan nameten. Dit is een 13 polige Jaeger.
Het blijkt dat pin 10 niet bezet is. Geen aansluiting daar op.
Dit tijdens een onderhoudsbeurt bij de BMW dealer (Maaral) gemeld. Uiteindelijk kregen we te horen dat dit gebruikelijk is omdat "Duitsland geen caravanland is".

Achteraf kan deze pin worden aangesloten tegen een bedrag van 350 Euro.

Nu het probleem. Zowel de BMW dealer als Athlon weigeren voor deze kosten op te draaien. Leggen dit bij de werkgever neer en deze heeft ook geen zin om de kosten op zich te nemen.
Zelf mogen we het niet laten aanpassen omdat je volgens de regels van Athlon zelf geen aanpassingen mag laten doen.
Kortom, we zitten klem.

NU blijft het verhaal van de BMW dealer een beetje vreemd in onze ogen.
Wij menen dat de verkoper indertijd in gebreke is gebleven door ons niet te wijzen op deze extra optie/tekortkoming en niet gevraagd heeft waarvoor we de trekhaak voornamelijk wensen te gebruiken.
Daarom menen wij dat deze tekortkoming dient te worden opgelost voor rekening van de dealer/BMW. Het lijkt ons sowieso normaal dat BMW Duitsland zijn auto's aanpast voor een markt waar een permanente stroom aansluiting op pin 10 heel normaal is.

Het lastige is in dit alles dat we het idee hebben geen partij te zijn omdat de auto niet ons eigendom is en Athlon geen verdere actie wenst te ondernemen.

Wie heeft advies voor ons?

Met vriendelijke groet, E. Sijm

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Na lezing van uw relaas, valt in mijn optiek de dealer dit aan te rekenen. Indien de dealer destijds - voorafgaand aan de montage van de trekhaak- navraag bij u had gedaan, over de motivatie van uw keuze voor de 13-polige stekker, dan had de benodigde aanpassing direct gerealiseerd kunnen worden, tegen veel lagere kosten, dan waarvan nu sprake is.

Kortom, mijns inziens lijkt het mij redelijk, dat u slechts voor de kosten opdraait, welke u sowieso gehad zou hebben, indien de dealer destijds wel aan zijn verplichtingen zou hebben voldaan.***

Reactie van Notaname:

Hallo Michiel, Dank voor je antwoord.

Wij dachten er ook zo over. Blijft natuurlijk het probleem bestaan dat wij juridisch gezien geen partij zijn in deze.
In principe zou Athlon leasing hier niet zo makkelijk mee akkoord moeten gaan en niet verwijzen naar de werkgever maar eisen dat BMW alsnog een volledig product aflevert.