Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

heb een fiat punto 3 jaar oud met 65000km op de teller en de versnellingsbak is kapot wat zijn mijn rechten, auto buiten de garantie nu.

Vraag gesteld door axelvb op 25 maart 2016

auto is niet altijd bij de fiat grage in onderhoud geweest. maar wel goed onderhouden. is ook toegeven door de fiat grage dat dat niks te maken heeft dat de versnellingsbak kapot is.

alvast bedankt

mvg

Axel van Bommel

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft drie jaar geleden een nieuwe Fiat Punto gekocht en deze heeft 65.000 kilometer gereden. De versnellingsbak is kapot gegaan.

Conformiteit

Als u een auto koopt mag u op grond van de wet redelijke verwachtingen van deze auto hebben. Deze verwachtingen gevormd door bijvoorbeeld bouwjaar, kilometerstand, onderhoud en gebruik. Dit wordt ook wel non-conformiteit genoemd.

Een versnellingsbak zou langer mee moeten gaan dan 65.000 km. Een versnellingsbak is echter wel aan slijtage onderhevig en gebruik speelt een rol bij de levensduur. De vraag is dan ook wat de oorzaak is van het feit dat de versnellingsbak stuk is gegaan. Alleen als vast komt te staan dat het gebrek al vanaf de levering aanwezig is geweest is het mogelijk de verkoper hierop aan te spreken. Als de auto goed onderhouden is, en het gebrek niet door eigen toedoen is ontstaan, dan dient de verkoper het gebrek te herstellen.

Gebruiksvergoeding

Het is mogelijk dat een deel van de kosten, als gebruiksvergoeding, voor eigen rekening komt. Lees hierover meer.

Geschillencommissie

U kunt dan ook beginnen met het aanspreken van de verkoper, en deze schriftelijk in gebreke stellen. Hiervoor kunt u ons stappenplan gebruiken: http://www.anwb.nl/rechtshulp/koop-en-onderhoud/klachten-na-aankoop/stappenplan-klachten-na-aankoop. Mocht u niet tot een akkoord komen met de verkoper, dan kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Zij kunnen dan een bindende uitspraak doen in de kwestie.