Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

car-a-tow misleiding

Vraag gesteld door corsch op 22 juni 2018

ik heb een citroen berlingo en heb die met dit systeem gekocht ik heb er 1000 euro meer voor betaald omdat dit erop zit nou lees ik dat dit systeem bij veel landen niet is toegestaan om daar mee te rijden nou zeggen ze op hun site ik kopieer en plak deze regels wat hun zeggen

Rijden in Europa:
Er zijn veel vragen over dit onderwerp door diverse media behandeld. De adviezen en de conclusie´s die getrokken worden zorgen dan ook voor veel verwarring. Wij zullen in het kort de belangrijkste punten behandelen. In veel Europese landen is slepen op de snelweg verboden. Dit houdt dan ook in dat u een systeem moet hebben die aan de eisen voldoet die de Europese richtlijnen voor aanhangwagens stellen. Aangezien op de meeste buitenlandse snelwegen slepen verboden is, zijn sleepsystemen op de snelweg ook verboden. CAR-A-TOW voldoet aan de eisen die men stelt aan aanhangwagens en is hier ook uniek in, mede door de jarenlange gebruikerservaringen in het buitenland. Verschillende buitenlandse overheidsinstanties hebben CAR-A-TOW dan ook de erkenning gegeven als aanhangwagen. Indien u meer wilt weten kunt u altijd contact met ons opnemen

dit is dan toch in het algemeen misleiding? kan ik zelf hier nog wat tegen doen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of er sprake is van misleiding nu u € 1..000,- meer heeft moeten betalen voor een Citroén Berlingo inclusief het car-a-tow systeem.

Car-a-tow systeem
Betreft een systeem om een kleinere personenauto te slepen achter een camper midels trekstangen. Een dergelijk systeem is buiten Nederland en het Verenigd Koninkrijk niet toegestaan.

Dwaling
Of er sprake is van misleiding of dwaling hangt af van de informatie die de verkoper heeft verstrekt. Zo is er sprake van dwaling wanneer de verkoper bij aankoop heeft gesteld, dat dit systeem overal in Europa gebruikt mag worden voor het slepen/trekken van een kleine personenauto achter een camper.

Vernietiging koopovereenkomst
U zou zich op dwaling kunnen beroepen, wanneer u kunt aantonen dat u de auto inclusief het car-a-tow systeem niet gekocht zou hebben, dan wel niet voor die prijs, indien de verkoper u de juiste gegevens had verstrekt of niet verzwegen zou hebben.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.***

Reactie van corsch:

ik heb het systeem erbij moeten kopen omdat het er al op zat en ze zeiden dat je daar mee mag rijden achter de camper en dat er een boekje bij zit voor heel europa***

Reactie van Michiel Claesen:

Zoals gezegd is het systeem alleen te gebruiken in Nederland als in het Verenigd Koninkrijk.

Wanneer u bij de juiste informatie van de verkoper niet tot koop van de auto zou zijn overgegaan, dan wel niet voor die prijs, is er sprake van dwaling (art 6:228 BW). Het is nu an u an te tonen, dat de verkoper u onjuist geïnformeerd heeft ter zake het car-a-two systeem.