Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de gevolgen als ik niet meewerk aan de inkomensverklaring voor de Zwitserse boete?

Vraag gesteld door Cawi op 3 december 2016

Vandaag (december) kreeg ik de Nederlandse politie thuis. In mei heb ik te hard gereden op de Zwitserse snelweg. Bord gemist: 111 gereden (na correctie) waar 80 mocht.
Ik heb in de 7 tussenliggende maanden niets gehoord hierover. Nu komt er een agent aan de deur, die een lijst heeft met allerlei vragen over mijn inkomen en bezittingen (koophuis, bankrekeningnummers)
Hij weet niet wat er gebeurt als ik dit niet invul. Wat zijn de consequenties? Kunt u mij dat vertellen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Zwitserland ontvangen vanwege een snelheidsovertreding (111 km/u ipv 80 km/u). Op verzoek van de Zwitserse autoriteiten overhandigde een Nederlandse agent de boete en vroeg tevens het formulier (rekeningnummer, inkomen, bezittingen) in te vullen en te retourneren. U vraagt zich af wat de consequenties zijn, indien u het formulier niet invult.

Bij overschrijding van meer dan 30 km/u buiten de bebouwde kom, niet zijnde een autosnelweg, geldt er in Zwitserland een inkomensafhankelijke boete.

Mocht u de verzochte gegevens niet prijs geven, dan zal men een schatting van uw inkomsten maken. Indien uw inkomsten modaal of lager zijn, is het aan te bevelen uw inkomsten prijs te geven.

Meer informatie over boetes uit Zwitserland vindt u op onze website.***

Reactie van Akkers1979:

Beste, ik heb een vergelijkbare situatie. Ik ben geflitst in Zwitserland. 110Km/u ná correctie waar 80 km/u is toegestaan (30km/h) te hard. Ik heb hiervoor een bekeuring ontvangen. Er staat vermeld dat ik een inkomensafhankelijke boete ga ontvangen. Hierbij heb ik de volgende vragen:
1. Op de achterkant moet ik informatie vermelden. O.a. beroep wordt gevraagd. Echter hoe weet de Zwitserse politie wat mijn inkomen is? Moet ik dit zelf doorgeven? En zoja, moet ik dit ook onderbouwen met documenten? En welke documenten dien ik dan aan te leveren? Of is het geloven op mijn woord?
2. Hoe werkt deze formule uitgaande van een netto inkomen van 2000 per maand en 30km/u te hard bij een 80 km/u weg  20 Tagessatze Geldstrafe? Graag een concrete uitwerking. Wordt je wel of niet gekort in de kosten bij het hebben van een partner en/of kind? Ik heb onderstaande link geprobeerd, maar kom er niet uit. Graag hulp in deze.
https://www.blick.ch/news/schweiz/so-teuer-wirds-der-bussen-rechner-fuer-raser-id2195030.html

Eerder gegeven formule begrijp ik niet:
“De boete wordt vervolgens, anders dan in Nederland, berekend aan de hand van uw inkomen. De boete in uw geval is 50 Tagessätze. Één Tagessatz staat voor een bepaald percentage van uw inkomen, dit percentage wordt vermenigvuldigd met 50 en het totaal is het boetebedrag. Één Tagessatz kan staan voor een bedrag van CHF 1 tot CHF 3000.”
Hoe bereken ik het met eerder gegeven uitganspunten (globaal) de boete??
3. Ik heb twijfels aan de gemeten snelheid. Kan ik een ijkrapport opvragen, zoals dat ook in Nederland kan? En krijg ik ook de foto?***

Reactie van Cawi:

Ik heb dus dezelfde situatie gehad. Ik heb een brief geschreven waarin ik vroeg om bewijs, een foto waarop te zien is wie er rijdt. Want de auto staat op mijn naam maar ik zit niet altijd achter het stuur. Het misdrijf (!) staat wel op mijn naam. Drie maanden na mijn brief kreeg ik de veroordeling thuisgestuurd. Geen foto, geen bewijs. Omdat ik geen financiële gegevens had aangeleverd heb ik een ' ernstig misprijzen ten aanzien van de Zwitserse wetgeving getoond' en ben ik veroordeeld tot de maximale boete. Omdat ik geen eerdere veroordelingen had, moest ik de helft betalen of 10 dagen gevangenisstraf. Ik heb 10 jaar proeftijd.***

Reactie van Cawi:

Ik heb dezelfde situatie dus gehad. Heb een brief geschreven met daarin de vraag om een foto oid omdat ik niet weet of ik of mijn man reed en dat maakt ook uit voor het inkomen. Bovendien heb ik een strafrechtelijk onderzoek aan mijn broek alleen maar omdat de auto op mijn naam staat. Ik heb verder geen financiële gegevens gegeven. Na drie maanden kreeg ik de veroordeling thuisgestuurd. Geen foto. Ik had ernstig misprijzen getoond ten aanzien van de Zwitserse wetgeving en ben veroordeeld tot maximale boete. Omdat ik nog geen overtredingen had, moest ik de helft betalen en heb ik nu een proeftijd van 10 jaar.***

Reactie van Michiel Claesen:

Bij een modaal of lager inkomen raad ik u uw inkomen in te vullen. De boete valt dan lager uit dan wanneer u uw inkomen niet opgeeft. Het gemiddeld inkomen ligt in Zwitserland immers aanzienlijk hoger da in Nederland.

Tagessätze

Zwitserland heeft voor lichte verkeersovertredingen een lijst met vaste boetebedragen. Bij zware snelheidsovertredingen van bijvoorbeeld 35 km/h op de snelweg werkt het boetesysteem anders dan in Nederland.

Voor een snelheidsovertreding van bijvoorbeeld 35 km/h is de straf 10 "Tagessätze". Één Tagessatz staat voor een bepaald percentage van je inkomen, dit percentage wordt vermenigvuldigd met tien en het totaal is het boetebedrag. Staat er 20 Tagessätze voor een overtreding, dan wordt het percentage van het inkomen vermenigvuldigd met twintig, etc. Één Tagessatz kan staan voor een bedrag van CHF 1 tot CHF 3000.

Bijkomende kosten

Bij de afhandeling van een zware verkeersovertreding wordt over het algemeen een gerechtelijk onderzoek uitgevoerd. De kosten hiervan zijn voor eigen rekening. Dit onderzoek voert de Zwitserse overheid ook uit als je geen bezwaar maakt. Naast de kosten voor gerechtelijk onderzoek komen ook de administratiekosten voor eigen rekening.