Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volkswagen importeur Pon weigert 100% coulance bij probleem met distributieketting

Vraag gesteld door Philip Vos op 15 juni 2016

Mijn Tiguan kreeg problemen met de distributieketting die een autoleven mee zou moeten gaan. Probleem is bekend bij VW en de meeste Tiguan's hebben een nieuwe ketting bij servicebeurt gekregen. Mijn auto is er "tussendoor geslipt" en geen vervanging. Probleem was een ondeugdelijke ketting die gaat rekken met gevolg een ontregelde motor. Bij mijn auto ontstond dit probleem na 6 jaar en 139.000 km.

Kosten 1082,06 euro. Na aandringen heeft de garage hiervan 50% vergoed en men adviseerde de andere 50%; bij importeur Pon te verhalen. Pon spreekt nu van "onverplichte geste die ik als meer dan passend moet ervaren" (aldus de afdeling Customer Care/ Kees van den Berg).  Ook na mijn bezwaar blijven zij bij hun standpunt. Wat zijn mijn kansen: de ketting deugde niet blijkt uit vele publicaties, gaat geen autoleven mee en is bij vele auto's onder 100% coulance vervangen.

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

Problemen distributieketting Volkswagen Tiguan
Uw Volkswagen Tiguan kreeg problemen met de distributieketting. De reparatiekosten worden voor de helft vergoed en de dealer geeft aan dat u voor de andere helft moet aankloppen bij de importeur.

Anders dan een distributieriem is een distributieketting niet aan slijtage onderhevig. Van een distributieketting mag u dan ook verwachten dat deze een autoleven lang meegaat. Als dat niet het geval is kunt u een beroep doen op non-conformiteit: dat wil zeggen dat de auto niet voldoet aan de verwachtingen die u ervan op grond van de overeenkomst van mag hebben.

Beroep op conformiteit
Voor een beroep op conformiteit dient u zich te wenden tot de verkoper en niet tot de importeur. Deze stelt dat u voor de andere helft naar de importeur moet gaan, maar die is juridisch gezien geen partij in deze, omdat u een overeenkomst sloot met de verkoper.

Rechtsbijstand of Geschillencommissie
Ik raad u aan uw rechtsbijstandsverzekering in te schakelen - als u deze heeft - of de zaak ter beoordeling voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer lezen over klachten na aankoop.

 


***

 

 

 

Reactie van Dhr. T:
Beste David,

Met een Touran van dezelfde leeftijd en kilometrage heb ik hetzelfde probleem. Tot mijn verrassing is de prijsopgave van de VW dealer voor de vervanging van de ketting (ja, alleen dat) het DUBBELE van wat dhr. Vos meldt (2000 vs 1082 euro). Nog nergens op dit forum heb ik zo'n hoge prijs voor deze reparatie gezien, ik krijg het idee dat de dealer al coulanceruimte heeft ingebouwd. Heb jij een idee wat de kosten ongeveer zouden moeten zijn?

Overigens heb ik de prijsopgave niet geaccepteerd ga ik het pad van rechtsbijstand bewandelen.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van David Sjoer:
Ik heb uw vraag voorgelegd aan een van onze technische experts. Deze geeft aan dat het vervangen van de ketting alleen niet zinvol is, omdat de oorzaak dan niet wordt aangepakt. Een prijsopgave van € 2000 is zeker niet vreemd, gezien de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. U geeft zelf al aan dat u rechtsbijstand heeft ingeschakeld, en dat lijkt me de juiste weg.