Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

(SPOED) Heeft het zin en kan ik in bezwaar gaan tegen een opgelegde boete en rijontzegging van 1 maand door de Duitse politie wegens cannabis gebruik op de dag voorafgaand het aanhouden?

Vraag gesteld door Jay13 op 24 september 2015

Ik ben ongeveer 2 maanden geleden aangehouden in Duitsland, rijdend vanuit Tjechie waar ik de de avond ervoor cannabis gerookt heb. Ongeveer 9-10 uur nadat ik voor het laatst gerookt had (en had geslapen) werd ik dus aangehouden in Duitsland. Moest aan de kant van de weg bij een tankstation een urine drugstest doen. Die was dus positief voor THC waardoor ik mee moest naar het ziekenhuis voor verder bloedonderzoek. Na het onderzoek mocht ik 24 uur niet rijden en moest ik daar overnachten (had gelukkig wel een tentje). Vervolgens zou ik binnen 2 maanden bericht krijgen indien het bloed onderzoek positief zou zijn en daarbij dan dus ook een boete.
Die boete heb ik dus ongeveer 10 dagen ontvangen, vanuit Duitsland verzonden op 8-9-2015 en een paar dagen erna bij mij aangekomen. Helemaal in het Duits, met advies van enkele Duitsers heb ik deels kunnen achterhalen wat er staat. De conclusie is 730 euro betalen en een rijontzegging van 1 maand. Nu is dus mijn vraag of het zin heeft en mogelijk is om hier tegen bezwaar te maken. Ik weet dat ik een bezwaar kan indienen via: http://www.polizei.bayern.de/verwaltungsamt/verkehr/verstoesse/index.html/611
ik vraag me af of dit uberhaubt zin heeft aangezien je voor een bezwaar indienen je binnen twee weken moet reageren en het is nu officieel de 15e dag en wat de mogelijke gevolgen en opties zijn. Vandaar de spoed aangezien vandaag waarschijnlijk de laatste dag is dat ik bezwaar kan indienen.

Vriendelijke groet

Jay

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt ons of het zinvol is om bezwaar te maken tegen de forse boete die u onlangs uit Duitsland heeft ontvangen.

Het is algemeen bekend dat Duitsland een streng beleid voert ten aanzien van gebruik van cannabis in het verkeer. Zo lang er sporen van THC in uw urine worden gevonden, bent u in overtreding.
Op de site van de Jellinek staat vermeld dat THC 5 dagen tot 3 weken -na gebruik- aantoonbaar is in urine.

Advies

Ik raad u af bezwaar te maken tegen de opgelegde boete, nu u heeft toegegeven dat u in de 24 uur voorafgaande aan de test cannabis te hebben gebruikt. Mocht u toch bezwaar maken tegen de boete, dan loopt u grote kans dat u voor het gerecht in Duitsland dient te verschijnen met alle consequenties van dien.

Rijverbod
Naast een geldboete kan een rijverbod opgelegd worden, variërend van één tot drie maanden. Dit rijverbod geldt niet in Nederland, maar alleen in Duitsland. Je hebt vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op het rijbewijs. Doe je dit niet dan kan dat problemen opleveren zodra je je weer in Duitsland bevindt. Denk aan inbeslagname van het rijbewijs.

Voor informatie over hoe te handelen bij een rijverbod verwijzen wij u naar de betreffende instantie. Contactgegevens staan op de brief. Zij kunnen informeren over de mogelijkheden.

 

 ***

Reactie van Sanderilla:

Hoi,

Kan je mij vertellen hoe je het opgelost hebt met je rijbewijs?
Dankjewel alvast
Gr Sandra