Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op kentekenbewijs Camper staan 4 zitplaatsen. Er zijn maar 2 plaatsen voorzien van gordels. Mogen langsbanken gebruikt worden als zitplaats?

Vraag gesteld door pfol op 24 januari 2016

In de regelgeving voor campers staat dat vanaf 2004 alle campers het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs moet staan. Daarbij staat aangegeven dat de op het kentekenbewijs aangegeven zitplaatsen zijn voorzien gordels. In ons geval zijn er dus 2 plekken voorzien van gordels (officiele zitplaatsen). Er staan echter 4 zitplaatsen op het kentekenbewijs. Verder zijn alleen langsbanken aanwezig. Op de langsbanken hoeven geen gordels aanwezig te zijn. Daardoor zouden ze aangemerkt kunnen worden als de 2 ontbrekende zitplaatsen.

Los van de discussie of iets veilig is of niet, zou ik willen weten of de langsbanken in de Camper NL nu mogen worden gebruikt als zitplaats. En hoe zit dit in Duitsland en Frankrijk? Ik heb contact gehad met de RDW en zij geven aan dat de langsbanken in NL mogen worden gebruikt.

camper bouwjaar 2003
Camper is in 2007 geimporteerd in nl.
4 zitplaatsen op kenteken
bestuurder en bijrijderstoel voorzien van gordels
voor de rest enkel langsbanken aanwezig.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een camper waarbij op het kentekenbewijs staat aangegeven dat er 4 zitplaatsen aanwezig zijn. Twee plaatsen zijn voorzien van gordels.

Uw kentekenbewijs is in dit geval doorslaggevend. Er zijn vier zitplaatsen. Deze moeten wel voorzien zijn van gordels. De plaatsen voorzien van gordels kunnen worden gebruikt. Andere plaatsen mogen niet worden gebruikt.

Meer informatie over zitplaatsen in campers vindt u op onze website.

Uw vraag met betrekking tot de regels in andere landen is in behandeling.***

Reactie van pfol:

beste mevrouw Zerdoun.
Begrijp ik goed dat u aangeeft dat het aantal zitplaatsen van 4 wat op het kenteken staat aangegeven niet correct is daar er maar 2 mogen worden gebruikt?***

Reactie van pfol:

Of is het zo dat de 2 ontbrekende plaatsen op de langsbanken aanwezig zijn. Op de langsbanken mogen geen gordels aanwezig zijn.***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

De vraag is hoeveel gordels er in totaal aanwezig zijn in de camper, zowel in het bestuurdersgedeelte als in het kampeergedeelte. Zij hier vier gordels aanwezig? Of zijn er in de hele Camper echt maar twee gordels beschikbaar?***

Reactie van pfol:

In de gehele camper zijn maar 2 gordels aanwezig (bestuurder en bijrijder).
voor de rest enkel langsbanken (waar geen gordels aanwezig mogen zijn)***

Reactie van Annemieke Zerdoun:

Ik raad u aan wederom contact met de RDW op te nemen. Onze informatie heb ik u doorgegeven. Of er in uw specifieke geval een uitzondering van toepassing zou kunnen zijn kunt u met de RDW bespreken. Ik hoor graag de uitkomst hiervan. Vraagt u de RDW in ieder geval om een eventuele toezegging ook schriftelijk te bevestigen.