Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe te handelen bij een sterk vermoeden van een onterecht vervangen auto onderdeel?

Vraag gesteld door Wout3r op 16 oktober 2016

Bij pech aan de automatische versnelling zei de wegenwacht monteur tegen mij dat het euvel waarschijnlijk in de pomp zat en niet in de regelunit van de halfautomatische versnellingsbak. De universele garage zei dat het wel de regelunit betrof en plaatste een nieuwe à 2.000.-. Echter was de auto nog niet in orde, en werd aan de merk-garage overgedragen, omdat de universele garage er niet uitkwam. Bij een bezoek aan de merkgarage vertelde de monteur aldaar dat hij advies had gevraagd aan Opel en dat Opel zei dat de koppeling ontlucht moest worden. Ik heb sterk het vermoeden dat de nieuwe regelunit van 2000.- niet nodig is geweest.... Hoe te handelen?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

In verband met een probleem aan de automatische versnellingsbak heeft u uw auto ter reparatie aangeboden bij een universeel autobedrijf. Garagist heeft - ondanks eerste diagnose Wegenwacht - de regelunit ad € 2.000,- vervangen. Uiteindelijk bleek dit niet de oplossing. Op aanraden garagist heeft u de Opel dealer diagnose laten stellen; bleek onluchten koppeling te zijn. U vraagt zich nu af of de universle garage ten onrechte de regelunut heeft vervangen.

Indien u uw auto ter reparatie aanbioedt aan een garagist is er sprake van een zogenaamde inspanningsverbintenis. Ofwel; garagist dient zijn best te doen om het probleem middels een logisch stappenplan het probleem te vast te stellen om het vervolgens te verhelpen.

Vraag is hier of universele garage wel een logische volgorde heeft gehanteerd. VErvolgens is het de vraag of de regelunit wel defect was. Hiervoor heeft u de vervangen regelunit nodig. Het zou goed kunnen dat de regelunit nog prima functioneert. In dat geval dient de universle garagist de oude regelunit terug te plaatsen om vervolgens de kosten te restitueren.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze webiste.