Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gevolgen van gebruik Zeugnisverweigerungsrecht

Vraag gesteld door G.Sand op 28 januari 2020

Ons bedrijf heeft een Zeugenfragebogen ontvangen wegens te weinig afstand houden. Afgezien van het feit dat dit m.i. slecht te constateren is (nogal situationeel bepaald) vraag ik mij af wat de gevolgen zijn van het gebruik van het Zeugenverweigerungsrecht. Voor zover ik kan zien -slechte foto- is het mijn man. Wat zijn de gevolgen bij wel en bij niet gebruiken van dit recht?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft een boete uit Duitsland ontvangen vanwege bumperkleven. U vraagt zich af wat er gebeurt als u zich op verschoningsrecht beroept nu uw man op de foto zichtbaar is.

Afstand bewaren Duitsland

In Duitsland dien je voldoende afstand te bewaren ten opzichte van het motorvoertuig voor je. Minimale afstand bedraagt: je gevoerde snelheid : 2. Voorbeeld: bij een gevoerde snelheid van 130 km/u dien je minimaal 65 m afstand te bewaren ten opzichte van je voorligger.

Verschoningsrecht

Anders dan in Nederland bekeurt men in Duitsland niet op kenteken maar op persoon. Wanneer u als kentekenhouder een boete ontvangt, welke door een familielid is begaan, dan mag u zich beroepen op verschoningsrecht. U bent dan niet gehouden mee te werken aan de veroordeling (opleggen verkeersboete) van een familielid.

Indien u zich als houder van het kenteken beroept op het verschoningsrecht, dan zal de boete op naam van de kentekenhouder worden gesteld.

Meer informatie over verkeersboetes uit Duitsland vindt u op onze website.