Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brief Duitse politie na lichte "aanrijding"

Vraag gesteld door MMO op 1 september 2017

Goedemorgen,

1 juli jl is er bij een stoplicht op een drukke weg in Duitsland na een bezoek aan de Tour de France in Dusseldorf een auto heel licht tegen ons aangereden. Hij zei dat wij waren terug gerold, wij hadden meer het idee dat hij veel te dicht achter ons stond. Na grondige controle bleek gelukkig geen schade aan beide voertuigen en zijn we weer onze weg vervolgd. 7 weken later heeft die Duitser kennelijk aangifte gedaan, want nu hebben we een brief van de Duitse politie ontvangen dat we beschuldigd worden van "unerlaubtes entfernen vom unfallort" (par 142 stgb) en "strassenverkehrsordnung" (par 49 stvo). Met allerlei formulieren of we even binnen twee weken willen reageren. De leasemaatschappij heeft e.e.a. eerst naar een verkeerd adres gestuurd, dus reageren binnen twee weken is nu al niet meer mogelijk.
Wij hebben hier het gevoel flink genaaid te worden. Er was duidelijk geen schade (er lijkt in de brief te staan dat de man later wel schade ontdekt heeft, maar alles is in het Duits wat het niet eenvoudiger maakt).

Kunt u ons adviseren wat nu het beste te doen?

Alvast hartelijk dank!

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U heeft een aanrijding gehad in Duitsland, waarbij werd geconstateerd dat er geen schade was aan de voertuigen. U bent daarom doorgereden, maar u heeft nu een brief van de Duitse politie ontvangen in verband met het verlaten van de plek.

Het is volgens de Duitse verkeerswet strafbaar als iemand na een verkeersongeval (waaronder ook het veroorzaken van de door u genoemde schade wordt gerekend), zonder tussenkomst van de politie de plaats van het ongeval verlaat.

Als het goed is staat op de brieven de mogelijkheid tot bezwaar vermeld. U zou dan uit kunnen leggen dat er ter plekke is bekeken of er schade was geconstateerd en dit zo mogelijk met een getuigenverklaring ondersteunen.

Kunt u een foto van de brieven aan ons toesturen? U kunt ons bereiken via experts@anwb.nl en verwijzen naar deze vraag.