Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanrijding door toedoen van derde partij. Wat te doen?

Vraag gesteld door vouwfietser op 28 januari 2017

Enige tijd terug ben ik op de fiets tegen een scooter aangereden, nadat ik moest uitwijken voor een andere fietser, die reed waar hij niet mocht rijden en geen voorrang gaf.

De scooter heeft hierdoor schade opgelopen a €600,-. Alle betrokkenen waren het ermee eens dat zowel ik als de scooterrijder hier niets aan kon doen en de schuld dus eigenlijk bij de derde partij (andere fietser) lag.

Alle betrokkenen beschikken over elkaars contactinformatie en ID informatie. Ook zijn de ID's een halfuur later door de politie in het systeem gezet.

De scooterrijder beschikt over een verzekering en de 'schuldige derde' beschikt over een WA-verzekering. Ik ben nog jong en niet verzekerd (niet WA en ook geen rechtsbijstand).

Nu wilt de scooterrijder samen met mij een schadeformulier invullen voor zijn verzekering. De derde partij zal hierin genoemd worden, maar wordt er niet verder in betrokken.

Wat ik heb begrepen is dat de verzekering van de scooterrijder de schade op mij zal gaan verhalen, omdat ik in fysiek contact ben gekomen met de scooter en de 'schuldige derde' niet.

Uiteraard wil ik geen €600,- betalen voor iets dat niet mijn schuld is.
Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U bent als fietser betrokken geraakt bij een aanrijding met een brommer.Een derde, ook een fietser, is degene die u aansprakelijk acht voor de aanrijding.

Het uitgangspunt is dat ieder zijn eigen schade draagt tenzij kan worden aangetoond dat een ander aansprakelijk is voor deze schade. Er zal dan aangetoond moeten worden dat er door die partij een (verkeers-) fout is gemaakt waar de aanrijding door is ontstaan.

De wet geeft een specifieke regeling voor een aanrijding tussen motorvoertuigen en fietsers/voetgangers. In dat geval ligt een deel van de aansprakelijkheid bij het motorvoertuig, ook al heeft het motorvoertuig geen schuld. Deze regeling is in het leven geroepen aangezien het risico in het verkeer van een motorvoertuig vele malen groter is voor overige verkeersdeelnemers dan dat van een fietser of voetganger.

Informatie over de aansprakelijkheid tussen fietsers en motorvoertuigen vindt u op onze website.

U geeft aan dat u bang bent dat u verantwoordelijk wordt gehouden voor de schade aan het motorvoertuig. Dat is alleen het geval als er ook wordt aangetoond dat u een (verkeers-) fout heeft gemaakt waardoor u de aanrijding heeft veroorzaakt. Is dat niet het geval dan is het aan te raden om de derde partij aan te spreken.

Informatie over het verhalen van schade na een ongeval vindt u op onze website.