Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Twijfels over boete in Italie (oplichting?)

Vraag gesteld door Anke Strijbos op 13 december 2018

We hebben vandaag een boete ontvangen van de gemeente Lucca in Italië. We zijn in die periode in Italie op vakantie geweest. We hebben geprobeerd contact op te nemen met het telefoonnumer van de brief. Er wordt niet opgenomen. Het type auto dat op de brief vermeld staat klopt nl niet en de voorkant van de auto op de foto (welke we in konden zien) klopt ook niet (lampen staan anders, kentekenbord is kleiner/krapper etc.). Wanneer ik de gegevens van de afzender opzoek, is het telefoonnummer en emailadres heel anders dan die van de website. Ik ben bang dat het om oplichting gaat. Kunnen jullie mij hierbij helpen. Wanneer we het bedrag niet binnen 6 dagen na ontvangst overmaken, moeten we 24 euro meer betalen....

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een boete ontvangen uit Italië. Als u binnen 6 dagen betaalt krijgt u korting. U twijfelt echter aan de echtheid van de boete.

Alleen officiële instanties kunnen kentekengegevens opvragen in een ander land. Twijfelt u toch nog over de echtheid let dan op of de volgende punten op de bekeuring staan:

  • naam en adres van de kentekenhouder/bestuurder
  • welke verkeersregel u hebt overtreden (met wetsartikel)
  • het boetebedrag en of je administratie- procedurekosten moet betalen
  • hoe u kunt betalen
  • wat de gevolgen zijn van niet betalen
  • welke beroepsmogelijkheden er zijn
  • de gegevens van de instantie die de boete heeft opgelegd (vaak met vermelding website)
  • naam van degene die de zaak behandelt.

De bekeuring wordt per post naar het huisadres gestuurd, nooit per email. Twijfelt u toch nog, bel dan met de instantie die de boete heeft opgelegd. Vaak kunt u ook op de website van die instantie een en ander controleren.

U kunt uw boete ook aan ons sturen per email: experts@anwb,nl

Meer informatie over Italiaanse boetes vindt u op onze website.