Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

technische schade huurauto

Vraag gesteld door abdelk op 15 maart 2018

in september 2017 auto gehuurd bij Sixt. Tijdens de huurperiode is de versnellingsbak stuk gegaan. Ik heb vervangende auto gekregen en aan het eind is de borg niet ingehouden. Nu pas krijg ik bericht dat de aandrijvingsschade op mij verhaald zou worden omdat het niet binnen de verzekering valt. De versnellingsbak zou door verkeerd/misbruik stuk zijn gegaan. Dit is echter niet waar. Er is op een normale manier mee gereden. De schade is niet door mij veroorzaakt, waarschijnlijk was er sprake van slijtage. Ik heb hierover contact opgenomen met de consumentenbond, deze heeft mij geadviseerd om contact met jullie op te nemen, zodat jullie als derde partij iets in kunnen betekenen. Het gaat er dus om dat de schade niet door mij is veroorzaakt. Wat kan ANWB voor mij betekenen in deze zaak. Ik hoor graag van jullie

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Tijdens de huurperiode is de versnellingsbak van de huurauto stuk gegaan. Ruim na de huurperiode vordert de verhuurder alsnog de reparatiekosten. Schade valt niet onder de dekking van de verzekering. U vraagt zich af wat uw rechten zijn.

Schade
Een ieder draagt zijn eigen schade, totdat men kan bewijzen dat een andere partij hiervoor aansprakelijk is.

Diagnose
Diagnose moet uitwijxen wat er defect is aan de versnellingsbak, en wat de oorzaak is voor het defect raken van de versnellingsbak.

Mocht uit diagnose blijken, dat uw debet bent aan het defect raken van de versnellingsbak, dan dienen de huur- en verzekeringsvoorwaarden uitwijzen of de schade verzekerd is of door u verschuldigd is.

Rechtsbijstand
Mocht u over rechtbijstand beschikken; schakel deze dan direct in.

Europees Consumenten Centrum
Mocht het een geschil betreffen met een verhuurder in het buitenland, dan kunt u ook een beroep doen op het ECC (voor grensoverschrijdende geschillen). Deze service is gratis.***

Reactie van RHupkes:

Hallo,

Ik zit momenteel in exact dezelfde situatie. Wij worden verantwoordelijk gehouden voor schade aan de koppeling (voor 1950 euro) omdat dit gevolg zou zijn van sclecht rijgedrag. Wij weten echter zeker dat er niet met de voet op de koppeling gereden is, en wij dus niet verantwoordelijk zijn hiervoor.

Bij het huren van de auto hebben we een verzekering afgesloten met afgekocht eigen risico.

Ik vroeg me af hoe de atand van zaken is in deze zaak? En hoe wij het beste verder kunnen gaan?
We hebben al wel juridisch advies ingewonnen maar dit heeft nog niet geleid tot een oplossing.