Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

mag in duitsland het laadvermogen van een caravan op papier hoger zijn als het max trekvermogen vd auto?

Vraag gesteld door hapru op 2 juni 2016

Mijn caravan heeft een laadvermogen van 1700 kg. Mijn auto mag max 1300kg trekken. Als ik met deze combinatie naar duitsland ga kan ik dan een bekeuring krijgen als ik de caravan tot max 1300kg belast terwijl er 1700kg op het kenteken staat? Ik ben in het bezit van BE rijbewijs. In nederland is het toegestaan zolang de belading van de caravan maar onder de 1300kg blijft. Hoe is de regelgeving hierover in duitsland en eventueel in andere landen? Is het noodzakelijk om de caravan terug te laten keuren of kan ik zolang ik onder de 1300kg blijf met een gerust hart naar het buitenland?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt of het in Duitsland toegestaan is met een combinatie auto/caravan te rijden, waarbij de caravan een toegestane maximum massa heeft van 1700 kg en de auto een trekgewicht van maximaal 1300 kg.

Dit is toegestaan, mits de caravan niet zwaarder wordt beladen dan de auto mag trekken. In casu betekent dit dat de caravan niet zwaarder beladen mag worden beladen dan 1300 kg.

Voor meer verkeersregels in Duitsland,verwijs ik u graag naar onze website.***

Reactie van caravan regels buitenland:

Graag zou ik een overzicht zien van deze regels in andere, veel bezochte, landen van Europa, zoals Frankrijk, Oostenrijk, Kroatie, Italie enz. Is dat ergens beschikbaar.?***

Reactie van Marika Oliviera:

U wilt een overzicht van de regels over het laadvermogen van een caravan per veel bezocht Europees land.

Op onze landeninformatie site kunt u daarover meer informatie lezen per land.